Острият кинжал

В първата част от трилогията на Филип Пулман „Златният компас”, Лира и Панталеймон храбро преминават в друг свят по моста, създаден от баща й лорд Азриел. Момиченцето определено няма късмет с родителите: баща й е подел грандиозната мисия да предизвика и победи върховната сила, която стои зад устройството на вселената и жертва живота на най-добрия приятел на дъщеря си. Майка й пък буквално нахлува в живота й, но внезапният интерес на г-жа Колтър съвсем не е от обич към детето.

Всъщност, приключенията на Лира едва сега започват. Току-що загубила приятеля си Роджър, тя среща Уил – момче от Оксфорд в нашия свят и нашето време. Баща му е известен изследовател, изчезнал при полярна експедиция още преди раждането му, а майка му има психически проблеми. От 7-годишен Уил е поел грижата и отговорността за майка си, но когато двама съмнителни мъже я посещават и изнудват да им предаде документи на баща му, той вече знае, че трябва да скрие майка си и писмата на сигурно място и да търси баща си.

Бягството от мъжете го отвежда в градчето Читагазе в свят, обитаван само от деца.  Лира също се озовава там. Тя продължава с опитите си да разбере повече за Праха, което я отвежда при професор Малоун. Алетиометърът обаче й подсказва, че момчето е по-важно и нейната задача е да му помага в търсенето. Лира е опърничава, така че пренебрегването на съвета не е изненада. Така двете деца попадат в хватката на лорд Бореал, който обещава да върне алетиометъра на Лира срещу ножа от Кулата на ангелите в Читагазе. Какво е предопределението на Уил и какво е значението на острият кинжал?

Междувременно останалите ни познати от „Златният компас” също са въвлечени в небивалото раздвижване на световете. Вещиците, начело със Серафина Пекала, предприемат търсене на Лира из новите светове. Аеронавтът Лий Скорзби се отправя в търсене на загадъчния изследовател Станислаус Груман, когото лорд Азриел обявява за мъртъв за собствено улеснение. Самият лорд Азриел строи огромен боен лагер и събира невъобразимо голяма армия от същества от всички известни светове в подготовка за решаващата битка с Твореца. Времето на това противопоставяне наближава и всеки ще трябва да избере страна.

Всички тези нишки неумолимо се доближават и преплитат, за да се стигне до поредния сблъсък между безскрупулната и жестока госпожа Колтър и Лира и приятелите й – стари и нови. Прахът властва над всичко, независимо от имената, с които е наричан в различните светове, а връзките между тях са повече и по-неуловими отколкото можем да си представим.

В тази втора част от трилогията си Пулман приковава вниманието на читателя с точен замах на острия си писателски кинжал, заплита интригата още повече и признавам, че без угризения зарязах всичко останало и подхванах последната част – „Кехлибареният далекоглед”.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg. Когато купувате книги с този код,

вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.