Още истории от Тери Диъри

След като размахахме мечът на викингския крал Гутрум с Тери Диъри, време е да се пренесем в Древна Гърция и Средновековна Европа.

„Древногръцки истории. Градският мишок и спартанският дом“ (изд. Сиела) започва интригуващо със следния цитат от най-прочутия разказвач на басни – Езоп:

„По-добре да ядеш боб с бекон в мир, отколкото да се гощаваш със сладкиши и бира в страх.“

Тери Диъри използва идеята на Езоповата басня за градската и селката мишки, но описва реално историческо събитие – обсадата на Атина през 430 г.пр.Хр. от спартанците. Дарий е атинско момче, чиято майка е от Спарта. Баща му е атинянин и лекар, който умира по време на чумната епидемия в града, докато спартанците са пред портите.

Момчето е принудено да потърси убежище при чичо си Алкмеон – спартански военачалник. Роднинството му осигурява място като роб на кораб към Спарта и възможност да опознае жестоките порядки на спартанците от първа ръка.

Както знаем спартанците не са останали в историята с благосклонното си отношение към физически слабите и нерешителните.

„Спартанците са най-жестоките хора на света. Живеят заради войната, раждат се и порастват, за да се бият и да умрат за Спарта.“ – така описва собствения си народ майката на Дарий.

Мнозина от нас няма да се съгласят с техния принцип, че спартанец, който не е безмислостен и храбър воин, не заслужава да живее. Дарий е на нашето мнение и се заема да го докаже. Внезапното разболяване на Алкмеон (от чума?!?) му предоставя идеална възможност. Накрая Дарий ще стигне до извода на Езоп, но казано с други думи:

„Понякога е за предпочитане да си беден и щастлив, отколкото богат и нещастен.“

„Градският мишок и спартанският дом“ е идеална за първоначално запознаване с Древна Гръция и спартанците и обсъждане в клас или в групи по интереси. На следващ етап учители и библиотекари могат да използват и друга книга на Диъри от поредицата „Страховотото в историята“„Хитроумните гърци“.

„Рицарски истории. Рицарят от съчки и слама“ (изд. Сиела) ни отвежда в Испания през 1099 г. Берберите са обсадили град Валенсия и градът разчита на военачалника Родриго Диас де Вивар и неговите рицари да ги прогонят. Дон Родриго е доказал се воин и любимец на крал Алфонсо, което му осигурява прозвището Ел Сид – Господаря.

И тук Диъри следва изпитана схема да разкаже историята от гледната точка на дете като стъпи на реално случило се събитие. В случая това е слугинчето Кристина, а смъртта на Ел Сид и обсадата на Валенсия действително са се случили.

Ел Сид вярва, че „битките не се печелят от най-умелите бойци, а от най-храбрите“ и самото му присъствие обръща противниците в бяг. Именно с цел да изплаши берберите той излиза пред портите на града. Ранен е смъртоносно от стрела и за съпругата, най-доверените му рицари и Кристина остава да измислят как да заблудят противника, че дон Родриго е още жив и да спечелят битката.

„Рицарят от съчки и слама“ е увлекателно четиво, което дава на децата отговор какво е смелостта и им показва, че всеки може да бъде смел, независимо колко е малък или беден.

„Всички сме герои. Човек не знае колко е храбър, докато не бъде подложен на изпитание.“

Поредиците „Рицарски истории“ и „Древногръцки истории“ са подходящи за читатели между 7 и 10 години. Tе са богато илюстрирани от Хелън Флук, което улеснява читателите, a практическите задачи в края на книгите им дава възможност да се пренесат в епохата и да развихрят въображението си.

Преводач е Анна Орешкова.

Вземете книгата с код DK19 от

 Ozone.bg  или Booklover.bg – „Древногръцки истории. Градският мишок и спартанският дом“

Ozone.bg или Booklover.bg„Рицарски истории. Рицарят от съчки и слама“.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.