„Уорън 13-и“ – фантастични приключения в ретро атмосфера

От самото си създаване издателство „Таймлайнс стор“ подхожда с голямо внимание към подбора на заглавията в каталога си. Изобщо не бях чувала за поредицата „Уорън 13-и“, но фактът, че те го издават на български и външният вид на книжното тяло бяха предостатъчни препоръки.

Уорън е 13-ият поред в своето семейство с това име и е наследник на огромен хотел. Някога изискан и много популярен, след преждевременна смърт на баща му (Уорън 12-и), хотелЪТ се управлява от чичото на малкия Уорън. Изключително мързеливият чичо е лош управител и хотелът бързо запада. До степен, че в последните 5 години не е имал нито един гост. Докато един ден не пристига загадъчен мълчалив гост, увит в бинтове.

Уорън вече има проблеми със злата си леля Аннаконда, която е завъртяла главата на чичо му, докато истинската ѝ цел е да открие Всевиждащото око. То е неясно митично оръжие, скрито в хотела, което ще даде огромна власт на притежателя си.

Скоро по следите на Окото се втурват авантюристи от целия свят. Подобно на библейска напаст, те заемат целия хотел и систематично го разрушават в търсене на съкровището. Уорън трябва да изпревари всички, ако иска да спаси семейното наследство. Хубавото е, че няма да е сам в усилията си – ще събере около себе си малка група верни приятели (не всички са човешки същества!).

Дали поради 13-ата си позиция в рода или заради ретро илюстрациите, Уорън ми напомни на децата от „Поредица от злополучия“, които също като него бяха много умни, смели и изобретателни, но постоянно ги съпътстваше лош късмет. Дали той ще успее да се измъкне от примката на лошия късмет, ще научите от „Уорън 13-и и всевиждащото око“.

Автор на „Уорън 13-и и всевиждащото око“ е Таня дел Рио, която освен всичко друго създава и собствени комикси. В този случай тя си партнира с илюстратора Уил Стейли, а резултатът от съвместната им работа е впечатляващ.

Дел Рио е успяла да създаде отличителен, незабравим и симпатичен герой, на когото няма как да не съчувстваш.  Необичайният му външен вид и самотота на момчето, както и злощастната съдба и разрухата на хотела, не подтискат Уорън. Той не спира да се труди неуморно, да обича семейния хотел, но и да мечтае да види света.

Историята за търсенето на Всевиждащото око е увлекателна, забавна и динамична. Докато следват Уорън из коридорите, стаите и подземията на хотела, читателите ще имат поводи да се замислят за приятелството, мечтите и вярата в собствените сили. А също и да се посмеят на изобилието на комични ситуации и гротескните черти на много от второстепенните персонажи.

Най-впечатляващо у „Уорън 13-и“ обаче са оформлението и илюстрациите на Уил Стейли. Те са черно-бели, наподобяват гравюри и успешно пресъздават мрачната атмосфера на западнал хотел насред нищото. Освен с илюстрации страниците са изпъстрени и с многобройни детайли, които ангажират читателите (добре е да си приготвят огледало) и понякога крият улики за разплитането на загадката.

Важен детайл е, че текстът в книгата е разположен в две колони, което според личния ми опит прави прави четенето по-динамично и оставя впечатлението, че се придвижваш из текста по-бързо. А това е допълнителна помощ за по-неопитните читатели, които се затрудняват с по-дълги текстове.

Книгата е с твърди корици, удобен почти квадратен формат и ярко червена корица, което я прави отличен подарък за деца между 9 и 12 години, които обичат фантастичните приключенски истории.

Преводач на поредицата е Милена Милева – Фено, а аз с удоволствие подхващам втората част „Уорън 13-и и шепнещите гори“.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.