Още 33 идеи как да отбележиш 100 години от рождението на Роалд Дал

В навечерието на 100-годишнината от рождението на Роалд Дал, ето още 33 идеи, с които да почетеш творчеството и личността на любимия приказник:

1. Прочети някоя от любимите детски книги на писателя – например „Тайната градина“ от Франсис Ходжсън Бърнет или Swallows and Amazons („Лястовици и амазонки“) от Артър Рансъм, а защо не и някоя от любимите книги на Матилда:

 • „Големите надежди“ – Чарлз Дикенс
 • „Никълъс Никълби“  – Чарлз Дикенс
 • „Оливър Туист“ – Чарлз Дикенс
 • „Джейн Еър“ – Шарлот Бронте
 • „Гордост и предразсъдъци“ – Джейн Остин
 • „Тес от рода Д Ъбървил“ – Томас Харди
 • „Изгубени на земята“ – Мери Уеб
 • „Ким“ – Ръдиард Киплинг
 • „Невидимия“ – Хърбърт Дж. Уелс
 • „Старецът и морето“ – Ърнест Хемингуей
 • „Врява и безумство“ – Уилям Фокнър
 • „Гроздовете на гнева“ – Джон Стайнбек
 • „Добрите другари“ – Дж. Б. Пристли
 • „Брайтън рок“ – Греъм Грийн
 • „Фермата на животните“ – Джордж Оруел
 • „Червеното пони“ – Джон Стайнбек
 • „Лъвът, вещицата и дрешникът“ – К. С. Луис

2. В „Джеймс и гигантската праскова“ Джеймс си намира страхотни нови приятели. Напиши писмо на някого, за да му кажеш колко добър приятел е!

3. Ако имаш възможност, сдобий се с някоя от шантавите игри с героите на Роалд Дал.

4. Научи всички ВпеЧатлИтелски факти за автора, които успяхме да открием. Ако сме пропуснали нещо, пиши ни на editors@detskiknigi.com.

5. Прочети повече за РоалдКуентин Блейк и специалната колиба, в която са написани шантавите произведения на британския автор.

Колибата на Роалд Дал.

6. Направи си кът за съкровища – специално място, където да подреждаш своите странни и прекрасни богатства! Съкровищницата на Роалд Дал включвала метална бедрена кост и сребърна топчица, направена от станиолите на шоколадите, които авторът похапвал с удоволствие.

7. Слушай любимата си Роалдова история в колата, по пътя за училище или към магазина за сладко. За момента аудиокнигите се предлагат на английски език, но това няма да те спре, нали?

8. Писателят бил запален по фотографията. Снимай се с приятели, като предварително се маскирате като някой от героите на Роалд Дал!

9. Брой брадатите! Господи, колко брадатковци има в днешно време! (Нали знаеш, че Дал ненавиждал мъжете с бради?)

10. Направи си чифт уши като на ГДВ и ги поклащай, ако можеш! Инструкции за изработка на вълшебничерски всичкослушващи уши ще откриеш тук.

11. Роалд Дал си е водел месечен дневник, в който описвал промените във времето и в природата. Започни своя дневник от днес. Какво се случва навън?

12. Разкажи на приятелите си за твоята най-щура мечта, вдъхновена от книгите на Дал.

13. Организирай гигантска викторина, посветена на Роалд Дал и героите му. 

14. Ако си участвал в „Читателска щафета с героите на Роалд Дал“, сложи си ЧитаТелскоЩафетНическата значка и я покажи на всички!

15. Отиди в зоологическата градина и виж жирафа, пеликана, гигантския крокодил и шишкавата птичка. Отбележи си кои животни са отишли на работа и липсват в зоопарка!

16. Можеш ли да измислиш рецепта за ново превъзходно и удивително лакомство, която да изпратиш на Уили Уонка и Чарли в шоколадовата фабрика?

17. Създай собствено чудесно лекарство. Как се казва и какво лекува? (Не го тествай върху баби, животни, деца или родители, преди да узнаеш страничните му ефекти!)

18. Изяж една свистяща близалка, но не вдигай много шум.

19. Помисли какво би казал на любимия си герой, измислен от Роалд Дал, ако го срещнеш.

20. Всеки обича подаръци! Ти какво би подарил на Роалд Дал за рождения му ден, ако можеше да се срещнеш с него?

21. В книгата „Матилда“ едноименната героиня посвещава лимърик (вид хумористично петостишие) на своята учителка госпожица Хъни:

„Един въпрос обсъдихме смутени:

от всичките момичета кое ни

е най-любимо в цялото селце

с красивото си ангелко лице.

И отговорът беше: Джени“

Опитай и ти да напишеш лимърик за учител/учителка – това ще е чудесен подарък за новата учебна година!

22. Книгите на Роалд Дал са пълни със страхотни цитати. Запиши си няколко и ги сподели с приятели или с родителите си.

23. Обичаш ли театъра? Защо не предложиш на приятелите си да си направите пиеса по някоя от книгите на Дал? Помислете заедно за декорите, за репликите и проведете кастинг за актьори! Накрая поканете родителите си на спектакъл, а с парите за билети направете някое добро дело (купете книги за училищната библиотека, например :)).

24. Как изглежда Страната на великаните? А Лумпаландия? Какви същества живеят там, приятни ли са климатичните условия? Ами опасностите? Помисли за тези подробности и напиши атласи за пътешествениците, които се отправят към далечните земи на книжните герои.

25. Както знаеш, ужасните и лоши типове в книгите на Роалд винаги си получават заслуженото! Направи списък с най-ужасните постъпки, които според теб трябва да бъдат наказвани. След това гледай да не правиш нито една от тях.

26. Роалд Дал е бил особено добър в спортове като Fives (типична английска игра) и скуош (нещо като вид тенис). Ти в кой спорт си добър?

27. Знаеш ли, че Роалд е измислил над 250 думи, за да опише шантавите приключения на героите си? Сред тях са бъбалогъзоза, рогоглав, хищнолап, пещерогърбуч и други. Коя е най-най-любимата ти дума, изобретена от писателя? А колко от тези шантави думички можеш да откриеш в книгите му?

28. Писателят имал навика да пише редовно писма на майка си, още откакто заминава да учи в училище с пансион. Напиши писмо на твоята майка и й го изпрати (помоли някой възрастен да те заведе в пощата и заедно да купите пощенски плик и марка).29. Тъй като родителите на Матилда не харесват книгите, тя се научава да ходи в библиотеката при госпожа Фелпс. Отиди в близката библиотека (училищна, читалищна, градска, регионална) и си направи читателска карта!

30. Директорката Тръчбъл наказва децата, като ги затваря в душегубка. Попитай по-възрастните роднини (баби и дядовци) дали, когато те са били ученици, са ги затваряли в такива шкафове. Подсказка: душегубките са били шкафове с решетки, които са се намирали под бюрото на учителите.

31. ГДВ умее да забърква както хубави сънища, така и кошмари. Спомняш ли си някой кошмар, който те е будил посред нощ? За да не попадаш повече на кошмари, непременно си направи капан за сънища.

32. Знаеш ли, че Роалд Дал е написал собствени версии на приказки като „Пепеляшка“, „Червената шапчица“ и „Трите прасенца“? Ти как би „преправил“ приказките?

33. Ако си сред най-големите почитатели на героите на Дал, помисли как да спретнеш истински Далкарад! Покани приятели и непременно се маскирай като любимия си герой!

Още 33 идеи за отбелязване на 100-годишнината от рождението на Роалд Дал ще откриеш тук.

Илюстрация на корицата: www.roalddahlfans.com