33 идеи как да посрещнеш рождения ден на Роалд Дал

В навечерието на 100-годишнината от рождението на Роалд Дал ти предлагаме 33 идеи, с които да почетеш творчеството и личността на известния приказник.

1. Прочети някоя от любимите детски книги на писателя – например „Тайната градина“ от Франсис Ходжсън Бърнет или „Лястовици и амазонки“ от Артър Рансъм. А защо не и някоя от любимите книги на Матилда:

 • „Големите надежди“ – Чарлз Дикенс
 • „Никълъс Никълби“  – Чарлз Дикенс
 • „Оливър Туист“ – Чарлз Дикенс
 • „Джейн Еър“ – Шарлот Бронте
 • „Гордост и предразсъдъци“ – Джейн Остин
 • „Тес от рода Д’Ъбървил“ – Томас Харди
 • „Изгубени на земята“ – Мери Уеб
 • „Ким“ – Ръдиард Киплинг
 • „Невидимия“ – Хърбърт Дж. Уелс
 • „Старецът и морето“ – Ърнест Хемингуей
 • „Врява и безумство“ – Уилям Фокнър
 • „Гроздовете на гнева“ – Джон Стайнбек
 • „Добрите другари“ – Дж. Б. Пристли
 • „Брайтън рок“ – Греъм Грийн
 • „Фермата на животните“ – Джордж Оруел
 • „Червеното пони“ – Джон Стайнбек
 • „Лъвът, вещицата и дрешникът“ – К. С. Луис

2. В „Джеймс и гигантската праскова“ Джеймс си намира страхотни нови приятели. Напиши писмо на някого, за да му споделиш колко добър приятел е!

3. Ако имаш възможност, сдобий се с някоя от шантавите игри с героите на Роалд Дал.

4. Научи всички ВпеЧатлИтелски факти за автора.

5. Построй мини кабинет по модела на колибата, в която са написани произведенията на британския автор. Можеш да използваш одеяла, картон или каквито други материали имаш подръка.

Колибата на Роалд Дал.

6. Направи си кът за съкровища – специално място, където да подреждаш своите странни и прекрасни богатства! Съкровищницата на Роалд Дал включвала метална бедрена кост и сребърна топчица, направена от станиолите на няколко шоколада. 

7. Слушай любимата си Роалдова история в колата или по пътя към магазина. За момента аудиокнигите се предлагат на английски език, но това няма да те спре, нали?

8. Писателят бил запален по фотографията. Заснеми нещо скъпо за теб (място, животно и пр.) в негова чест.

9. Брой брадатите! Господи, колко са много! (Нали знаеш, че Дал не е харесвал мъжете с бради?)

10. Направи си чифт уши като на ГДВ. Инструкции за изработка на вълшебничерски всичкослушващи уши ще откриеш тук.

11. Роалд Дал си е водел месечен дневник и е описвал промените във времето и в природата. Започни своя дневник още днес. Какво се случва навън?

12. Помоли родителите си да пуснете на свобода летящ фенер, както правят Дани и баща му в „Дани – шампион на света“.

13. Пробвай нашата викторина, посветена на Роалд Дал.

14. Ако си участвал в „Читателска щафета с героите на Роалд Дал“, сложи си ЧитаТелскоЩафетНическата значка и я покажи на всички!

15. Отиди в зоологическата градина и виж жирафа, пеликана, гигантския крокодил и шишкавата птичка. Отбележи си кои животни са отишли на работа и липсват в зоопарка!

16. Измисли рецепта за ново превъзходно и удивително лакомство, достойно за Шоколадовата фабрика.

17. Създай собствено чудодейно лекарство. Как се казва и какво лекува? (Не го тествай върху баби, животни, деца или родители, преди да узнаеш страничните му ефекти!)

18. Икапоан ировог! (Говори наопаки!).

19. Измисли си свой умпа-лумпа танц.

20. Всеки обича подаръци! Ти какво би подарил на Роалд Дал за рождения му ден?

21. В книгата „Матилда“ едноименната героиня посвещава лимърик (вид хумористично петостишие) на своята учителка госпожица Хъни:

„Един въпрос обсъдихме смутени:

от всичките момичета кое ни

е най-любимо в цялото селце

с красивото си ангелко лице.

И отговорът беше: Джени“

Опитай и ти да напишеш лимърик за учител/учителка – това ще е чудесен подарък за новата учебна година!

22. Книгите на Роалд Дал са пълни със страхотни цитати. Извади си няколко и ги сподели с околните. Можеш да почерпиш вдъхновение от тук.

23. Обичаш ли театъра? Защо не предложиш на приятелите си да си направите пиеса по някоя от книгите на Дал? Помислете заедно за декорите, за репликите и проведете кастинг за актьори! Накрая поканете родителите си на спектакъл, а с парите за билети направете някое добро дело (купете книги за училищната библиотека!).

24. Как изглежда Страната на великаните? А Лумпаландия? Какви същества живеят там? А какви опасности дебнат? Помисли за тези подробности и нарисувай карта за пътешествениците, отправящи се към далечните земи на книжните герои.

25. Нахвърли си „отвратително стихче“ (в духа на „Отвратителни рими“).

26. Роалд Дал е бил особено добър в спортове като Fives (типична английска игра) и скуош (нещо като тенис). Посвети този ден на любимия си спорт.

27. Знаеш ли, че Дал е измислил над 250 думи, за да опише шантавите приключения на героите си? Сред тях са бъбалогъзоза, рогоглав, хищнолап, пещерогърбуч и други. Можеш ли да съчиниш необичайна дума? Ето ти още няколко за вдъхновение.

Снимка: Freepik

28. Писателят имал навика да пише редовно писма на майка си още откакто заминал за училище с пансион. Напиши писмо на свой близък, който живее далеч, и помоли някой родител да ти помогне да го пуснеш.

29. Тъй като родителите на Матилда не харесват книгите, тя се научава да ходи в библиотеката при госпожа Фелпс. Отиди в близката библиотека (училищна, читалищна, градска, регионална) и си извади читателска карта!

30. Директорката Трънчбъл наказва децата като ги затваря в душегубка. Попитай по-възрастните роднини (баби и дядовци) дали когато са били ученици са ги затваряли в подобни пространства. Подсказка: душегубките са представлявали шкафове с решетки под бюрата на учителите.

31. ГДВ умее да забърква както хубави сънища, така и кошмари. Спомняш ли си някой кошмар, който те е будил посред нощ? За да не ти се случва отново, непременно си изработи капан за сънища.

32. Знаеш ли, че Роалд Дал е написал собствени версии на приказки като „Пепеляшка“, „Червената шапчица“ и „Трите прасенца“? Ти как би „преправил“ приказките?

33. Провери колко от насекомите от „Джеймс и гигантската праскова“ можеш да откриеш в градината или в парка.

Още 10 идеи за отбелязване рождението на Роалд Дал ще откриеш тук.

Илюстрация на корицата: www.roalddahlfans.com