Оливър Джефърс спечели наградата Bologna Ragazzi

Журито на наградата Bologna Ragazzi обяви победителите за 2017 година в 4-те категории след труден избор между повече от 1000 детски книги от цял свят. Победител при художествената литература е A Child of Books, илюстрирана от Оливър Джефърс

„Бях изключително приятно изненадан да науча, че A Child of Books е спечелила престижната награда Bologna Ragazzi в категорията за художествена литература. Книгата е написана от Сам Уинстън и илюстрирана от мен. Благодаря на всички за поздравленията. Сам и аз сме поласкани и развълнувани!“, написа Джефърс във фейсбук профила си.

Победител в категорията за нехудожествена литература е The Wolves of Currumpaw на познатия и в България Уилям Грил (Пътешествието на Шакълтън). В останалите 2 категории, „Нови хоризонти“ (за издания от страни с прохождащо детско книгоиздаване) и „Opera Prima“ (за автори-илюстратори) бяха отличени съответно La mujer de la guarda на Сара Бертран и Алехандра Акоста (Колумбия) и The Museum of Me на Ема Люис.

Престижната награда за детска литература Bologna Ragazzi се връчва от 1966 година от Панаира на детската книга в Болоня. Победителите се избират само измежду книги, публикувани от участващи на Панаира издатели.