Няколко идеи за отбелязване на 1 юни

Ако сте в София и още не сте избрали къде да заведете и как да зарадвате своите малчугани за Международния ден на детето, ето няколко идеи за забавно отбелязване на празника.

До 2 юни столичната галерия „Арт Алея” (ул. „Уилям Гладстон” 51А) е домакин на изложбата „РазЛИСТи класиката!“, където можете да видите избрани илюстрации от български художници към поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” на издателство „Лист“. Сред избраните творби са илюстрации на Любен Зидаров, Чавдар Николов, Капка Кънева, Мила Янева-Табакова, Дамян Дамянов, Свобода Цекова, Милена Вълнарова и Юлиан Табаков. На 1 юни от 11:00 часа специален гост на изложбата ще бъде Капка Кънева, която ще помогне на децата да си изработят чудни фигури от хартия, подобни на тези в „Съвет към малките момичета“.

Детски отдел на Столична библиотека е подготвил множество събития през целия ден. От 11:00 до 12:00 и от 16:00 до 17:00 можете да чуете „Приказки от грамофона“, после да присъствате на представяне на книги или да се запознаете с животните с помощта на фондация „Четири лапи“ от 13:00 до 15:00. Пълната програма можете да видите тук

От 9:00 до 17:00 часа на 1 юни можете да посетите разнообразните ателиета и игри на станалия вече традиционен Детски панаир пред Народен театър „Иван Вазов“. Панаирът се организира от фондация Изиарт, а пълната програма можете да видите тук и тук.

Можете да поставите чудесен завършек на деня като се включите в забъркването на щура цветна бъркотия с художничката и писателка Евгения Войнова в Starbucks на ул. „Съборна“ 1 в София от 16:00 часаЕвгения ще ни прочете своята забавна, но и поучителна история за животните и техните цветове, а след това ще покаже на малчуганите как да рисуват слонове, зебри и калинки. Всеки ще може да смени цветовете на своето животинче и да се повесели с книгите. Входът е свободен, а за родителите има организирани приятни дегустационни занимания от организаторите Starbucks.

Също от 16:00 часа е представянето на книгата „Как Лора се научи да брои до десет“ от Сотир Гелев в книжен център „Гринуич“.

От 16:00 часа на 1 юни до 20:00 часа на 3 юни можете да откриете сезона на летните разпродажби в Книжен център „Славейков“ (пл. „Славейков“ 7, големият централен безистен срещу Столична библиотека), които по случай Деня на детето са приготвили стотици детски книги-игри на атрактивни цени. Също до неделя продължава и Пролетният базар на книгата в градинката пред НДК – издателите са подготвили отстъпки и изненади за малки и големи.