„Давид“ – книга за обичане

Няма нищо по-приятно от срещата с хубава книга. Когато е детска, илюстрована и с чудесна полиграфия, удоволствието е безгранично. Новото заглавие на художничката и писателка Евгения Войнова, „Давид“, отговаря на всички критерии да стане любимо четиво на децата. Написана в мерена реч, нарисувана с много обич и внимание към детайла, книгата разказва историята на симпатичния, но различен мишок Давид.

В училището за мишоци Евгения ни среща с класа на госпожа Мишел. Всичките й ученици си приличат, еднакво смятат и сричат. Единствено Давид се отличава с твърде дългата си опашка.

„Щом към училище закрачеше,

след него бавно тя се влачеше –

Давид стоеше в коридора,

опашката му – още в двора…“

Различието му е повод за присмех и подигравки от страна на съучениците му. Невинните им шеги на чужд гръб понякога преминават в откровена грубост и зловредно поведение, присъщо и на част от днешните ученици.

Какво прави Давид? Той страда тайно и в пълна самота до появата на Ема. Тя е прелестна, неземно бяла, очарователна. Освен това избира да седне тъкмо до Давид и сякаш изобщо не обръща внимание на неговото различие. Малкият мишок, от своя страна, усеща някаква огромна промяна у себе си:

„В корема му летяха луди

рояк щастливи пеперуди…“

За да си осигури радостта на истинските влюбени, Давид решава да признае на Ема чувствата си. Написва й мъничка бележка и решава да й я даде по време на училищната екскурзия. Милата Ема я приема с благодарност, но за нещастие изпуска плика с писмото в бурната река. Първосигнално бялата мишчица се хвърля във водата, за да вземе обратно тайното послание, но водата я понася и всичко изглежда безвъзвратно загубено. Дали?

„Единствено Давид в мълчание

запази самообладание

и взе решение спасително –

направи нещо изумително!

Така, със този ненадминат скок,

Давид им даде съвършен урок.

От тези, дето не присъстват в книжките

нито на хората, нито на мишките.“

Може би сте се досетили какъв ще е финалът? Оставям ви да пролеете по някоя сълза от щастие, както направих аз.

„Давид“ (независим автор, Евгения Войнова) е от онези заглавия, които поднасят тежки теми по деликатен начин. Различието на главния герой го обрича на самота и подигравки до момента, в който намира повод да покаже качествата си. Смелост, хладнокръвие, внимание към детайла, способност да цениш другите, любов, нежност – ето ги истинските характеристики, на които би трябвало да обръщат внимание и мишките, и хората. Пренебрегването на важни черти за сметка на външни белези често ни кара да реагираме неадекватно, с грубост, като забравяме, че всички сме равни.

Представяйки историята на Давид на малките читатели, Евгения Войнова помага на родителите да вдъхнат на децата си увереност по-лесно. Тя обаче засяга и темата за насилниците в училище и за обидите, които нанасят дори най-невинните шеги. Мерената реч, в която е издържана творбата, задава весел ритъм на четенето и помага на децата да погледнат на разглежданите въпроси и на собствените си реакции от друг ъгъл, без да се чувстват предварително угнетени от осъдителните присъди (ако са в ролята на насилници) или съжалението на околните (ролята на жертви) – и двете достатъчно смазващи свободолюбивия детски дух.

„Давид“ обаче е и книга за любовта – силната и искрена любов, която ни предизвиква да покажем най-доброто от себе си. Нежната и романтична история на Давид и Ема ще разтопи сърцата на всяка дама и ще покаже на младите господа, че слабият пол не бленува скъпи бижута, а жестове на истинско внимание и загриженост. Вярвам, че ако книгата достигне до повече малчугани, тъкмо посланието на авторката,

„Зад всеки любовта наднича

и някой точно теб обича…“,

има силата да насърчи бъдещите млади влюбени да изразяват себе си чрез безценни лични жестове, не чрез скъпи готови подаръци.

Илюстрациите също са дело на Евгения, която може да разказва историите както с думи, така и само през своите рисунки. Те обогатяват текста, развиват го до неподозирани висоти, а същевременно представят наглед обикновени картини от ученическия живот. Картините на художничката предизвикват силна любов към Давид от първия поглед, още от корицата, превръщайки го в обичан герой за цял живот.

Не остава нищо друго, освен да ви поканя да намерите Давид на сайта на Евгения Войнова и да ви припомня за друга нейна героиня, която също много обичам – „Матея“.

Книгата бе номинирана в награда „Бисерче вълшебно“ 2018.

Автор: Вал Стоева