Нощ на магиите в Силистренската библиотека

За втора поредна година светът отбеляза Ден на книгите за Хари Потър на 4 февруари. Българските читатели се включиха в инициативата за първи път с организирането на различни събития в цялата страна. Ето какво ни разказаха библиотекарките Дияна Георгиева и Светла Ангелова за организираната от тях Нощ на магиите в РБ „Партений Павлович“, Силистра.

„Радваме се, че участвахме във втората ежегодна Нощ на книгите за Хари Потър на 4 февруари 2016 г. Вълшебната тема е Нощ на магиите, провела се в целия свят. Ние, библиотекарите от Детски отдел, решихме да отбележим този празник и в Силистра, като поканихме всички деца, обичащи да четат книгите за приключенията на магическия герой.

Вечерта започна с пристигане на пощенска пратка по совата Хедуиг. Мария Веселин Василева прочете писмото, което бе написала до любимия си герой Хари Потър. И за да се подготвим за самото приключение, прочетохме различни откъси от поредицата.

Играхме на игрите „Познай думите“, „Многоликова отвара“, „Списък със заклинания“. Най-интригуваща бе играта „На лов за отвари“, в която участниците бяха облечени като магьосници и си създадоха собствена отвара, забъркваха различни съставки и изричаха заклинания за предназначението им. Кристиян направи заклинанието „Фритцератропс” – да виждаме в бъдещето!Ани направи заклинанието „Мандибула” – да изчезнеш на мига, а Михаела – „Магидеванто” за невидимост!

Завършихме с играта „Омагьосани предмети“, в която децата рисуваха омагьосани предмети и изричаха магии. За финал всеки от участниците получи своя сертификат, че е отпразнувал заедно с нас „Нощта на книгите за Хари Потър”.

Това е само една малка част от  невероятните  снимки. Предавайте магията нататък!“