Попово се превърна в столица на четенето за ден, когато бяха отворени линиите за гласуване в „Бисерче вълшебно“ 2016

Точно в 11:30 часа на 9 февруари бяха открити линиите за гласуване за най-добра детска книга в наградата „Бисерче вълшебно” 2016. Тържествената церемония се състоя в Дома на културата в Попово в присъствието на над 200 ученици от начален курс на ОУ „Любен Каравелов”.

Гласуването в сайта www.biserche.com ще продължи до 17-и април 2016 г., а възможност да бъде част от журито на наградата „Бисерче вълшебно“ има всяко дете на възраст от 6 до 15 години включително.

Малката Тицияна откри церемонията с изпълнение на химна на училището „Хубава си, моя горо“, след нея Юлия и Невена настроиха присъстващите на „книжна“ вълна със стихотворението „Книжки шарени с картинки“. В присъствието на г-н Атанас Атанасов – ръководител отдел „Образование“ в Община Попово и на представители от РИО-Търговище, директорът на училището г-жа Марина Димитрова отправи поздравление към поповските ученици и даде ход на празника „Бисерче вълшебно“.

„Когато преглеждахме резултатите в „Бисерче вълшебно” 2015, установихме, че половината ученици от училище „Любен Каравелов“ са подкрепили своя любима книга и така Попово излезе на трето място по брой на гласувалите деца от цялата страна. Затова избрахме да дойдем при вас и тук да дадем старт на гласуването в „Бисерче вълшебно” 2016.” – сподели пред присъстващите Лора Филипова, изпълнителен директор на фондация „Детски книги”.

По време на тържеството децата научиха повече за наградата, нейните цели и начина на гласуване и получиха своите специални значки „Бисерче вълшебно”. Малката читателка Ралица и ученичките от 7. клас Алексия и Петя изпяха още две песни, които заредиха децата в залата с весело настроение. Какъв е механизмът на гласуване показа училищната библиотекарка Антоанета Йорданова от ОУ „Любен Каравелов”, която направи пробен вот пред детската публика и с това откри официалния старт на четвъртото издание на кампанията. Срещата завърши с ефирния танц на момичетата от танцова формация „Чар“ при Дом на културата – Попово.

Срещите на организаторите от фондация „Детски книги” продължиха в Актовата зала на ОУ „Любен Каравелов” с ученици от 5 до 8 клас и дискусия на тема „Да или не на четенето”. Г-жа Йорданова прочете писмо на детската писателка Весела Фламбурари до поповските деца, специално написано до тях по повод старта на „Бисерче вълшебно“ 2016 в техния град. Присъстващите първи научиха, че едно новите „Пътуващи сандъчета“ на Българската библиотечно-информационна асоциация, пълно с номинирани заглавия, вече е при тях и те ще имат 45 дни на разположение да четат. Учениците научиха повече за посланическата кампания „Активните бисерчета” и как да се включат в нея, а училищният библиотекар изненада децата с новината, че училищното ръководство е закупило голяма част от номинираните заглавия.

Гостуването на „Бисерче вълшебно” в Попово завърши в Актовата зала на ОУ „Любен Каравелов” с кръгла маса на тема „Как да възпитаме читатели”, в която участваха учители, библиотекари, родители и представители на различни институции. По време на дискусията поповски учители, библиотекари и родители представиха свои добри практики за привличане на децата към книгите. Валентина Стоева очерта основните проблеми при насърчаване на четенето сред децата и представи наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно” като инструмент за справяне с ниската функционална грамотност на българчетата.

„Нужно е всички звена, ангажирани с детската грамотност, да работят заедно, за да има по-значим ефект от усилията им.”обобщи г-жа Стоева, председател на фондация “Детски книги”.

 

Срещите на Валентина Стоева и Лора Филипова с ученици от Попово започнаха още на 8 февруари.  Двете отговориха на многобройните детски въпроси на учениците от клуб „Журналист” към ОУ „Любен Каравелов”, които издават училищен вестник и вече са се включили в посланическата кампания „Активните бисерчета”.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 г. се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Партньори на инициативата са още Национален център за книгата при НДК, Асоциация “Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Национална мрежа за децата, Асоциация “Родители”, Национално сдружение на общините в Република България, Център за приобщаващо образование, Информационен портал за неправителствените организации в България, Столична библиотека, Сдружение за градски читални, Сдружение “Всичко за книгите”, DigitalKidZ, “Младият Пловдив чете”, “Забавното четене”, Читалище.то, “Читатели четат поезия”.

Медийни партньори на “Бисерче вълшебно” 2016 са Би Ай телевизия (BiT)“Детски Дневник”, Аз-детето, Тийнпроблем, Peika.bg, Дневникът на мама, радио “Фемили”, Детски календар “Занимавки”, сайт “Данибон”, форум “Цитаделата”, както и блоговете “Книгозавър”, “Четецът”, “Алиса в чизми”, “Ana’s handbag”, “Книжен Петър”.

Номинираните заглавия могат да бъдат открити в библиотеките в страната, в Store.bg, Orange center, книжарници „Хермес“, „Сиела“, „ФЮТ“, „Жар-птица“ – Варна и други книжарници в цялата страна.