Наградата „Ханс Кристиан Андерсен“: в търсене на българската следа

Една от най-значимите награди в областта на детската литература е наградата „Ханс Кристиан Андерсен“, често наричана „малката Нобелова награда“. Тя се връчва на всеки две години на най-добрите световни автори и илюстратори на детски книги заради техния траен принос в областта на литературата за деца и младежи.

Първоначално наградата – златен медал – се връчвала за определено произведение, но от 1962 г. насам се вземат под внимание всички творби на номинираните автори и илюстратори. Учредена от Международния съвет на книги за младите хора (IBBY) през 1956 г., а целта на наградата е да се представят на света най-изтъкнатите детските автори. Десет години по-късно, през 1966 г., IBBY решава да награждава и най-добрите илюстратори на всеки две години.

Американските автори са представени от Вирджиния Хамилтън и Морис Сендак, а сред победителите се срещат имената на Астрид Линдгрен, Туве Янсон, Ерих Кестнер, Джани Родари, Джеймс Крюс. Имената на наградените се обявяват през пролетта на всяка четна година, а на лятната конференция на IBBY лично кралицата на Дания връчва наградите на победителите.

Историята

По време на Втората световна война множество библиотеки са разрушени или засегнати. Издаването на детски книги буквално замира, а печатниците „бълват“ други материали. В допълнение, телевизията и филмите стават все по-популярни, измествайки книгите и четенето. Членовете на основаната през 1953 г. в Цюрих (Швейцария) организация с нестопанска цел IBBY, решават, че учредяването на награда за детска литература може би ще мотивира децата да четат повече. С тази мисъл съветът основава наградата „Ханс Кристиан Андерсен“, за да почете авторите и илюстраторите, „оставили траен принос в областта на детската литература“. Двигател на това „възродително“ движение е Йела Лепман – основател и на най-голямата детско-юношеска библиотека в Европа, ситуирана в Мюнхен, Германия.

Критериите

IBBY създава критериите, по които ще се подбират и награждават произведенията, участващи в надпреварата за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“, както следва:

  • Наградата се връчва на всеки две години, като авторът и илюстраторът трябва да са живи към момента на номинирането си;
  • IBBY се състои от поне 50 национални секции. Всяка секция представлява определена страна. Определена личност може да бъде номинирана само от своята национална секция;
  • При първите три награди, призът се връчва на книги, публикувани в предходните две години. Така през 1956 г. Елинър Фърджън грабва медала за The Little Bookroom, през 1958 г. Астрид Линдгрен е почетена заради „Расмус и скитникът“, а Ерих Кестнер печели наградата през 1960 г. за „Когато бях малък“. С настъпването на 1962 г., IBBY променя правилата и медалите започват да се раздават за цялостен принос в развитието на детската литература
  • През 1966 г. организацията решава да прибави към наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ и почетен медал за най-добър илюстратор
  • Медалистите са избирани от международно жури (журито „Ханс Кристиан Андерсен“), съставено от президент на журито, президента на IBBY и осем изключително квалифицирани експерти в областта на детската литература, избрани от изпълнителния комитет на IBBY сред предложенията на националните секции. Журито обсъжда номинираните произведения съгласно литературни и артистични критерии. Освен носителите на медали, журито има правото да отличи и други автори и илюстратори, предложени за медали, връчвайки им диплома „Горещо препоръчвани“ (от 1966 г. насам).
  • Освен избраните най-добри автор и илюстратор, от 1956 г. насам, на всеки две години организацията публикува и „Почетен списък“ с произведения на автори от различни страни. Първоначално книгите са избирани от същото жури, излъчващо победителите в надпреварата за медал, но в днешно време всяка национална секция може да предложи три творби, покриващи съответните критерии на почетния списък: за отлично представяне в областта на писането, илюстрациите (от 1966 г. насам) и превода (от 1978 г.). Книгите в категориите за текст и илюстрация, номинирани за почетния списък, трябва да са публикувани не по-рано от три години от датата на номиниране.

Сериозните и задълбочени обсъждания около номинациите на произведения за почетния списък на наградите „Ханс Кристиан Андерсен“ се дължат на факта, че избраните книги се превръщат в представители на най-доброто от детската литература за всяка страна. Имената на носителите както на медалите, така и дипломите за номинирани представители в почетния списък, са представяни от президента на журито на наградата на специална конференция, провеждана на всеки две години.

Нашият екип реши не само да ви разкаже кои са най-добрите и горещо препоръчвани автори и илюстратори, носители на Андерсеновия медал, но и да потърси българските следи. В трите отделни презентации, публикувани по-долу, ще научите всичко, което успяхме да открием: