Започна „Походът на книгите“ 2014

Точно в 11:00 часа днес в Детски отдел на Столична библиотека бе даден стартът на „Походът на книгите“ – кампанията на Асоциация „Българска книга“ и Българската библиотечно-информационна асоциация за насърчаване на четенето, която традиционно се провежда в периода 02. – 23. април.

В присъствието на малчугани от ОДЗ „Ханс Кристиан Андерсен“, немското училище в София и ученици от 144-то СОУ бе поставено началото на тазгодишната инициатива, насочена най-вече към подрастващите.

На откриването присъстваха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-кметът г-н Тодор Чобанов, г-жа Мария Минчева – директор на дирекция „Образование“ към Столична община, д-р Милен Врабевски – Европейски гражданин на годината, г-н Веселин Тодоров – председател на АБК и г-жа Румяна Василева – асистент по културните въпроси към посолството на Финландия.

Приветствие към присъстващите деца отправи директорът на Столична библиотека – г-жа Юлия Цинзова, която пожела на децата да се потопят в света на книгите. От името на библиотеката г-жа Цинзова раздаде специални подаръци – ваучери за закупуване на книжки и пожела на учителите да изберат четивата заедно с малчуганите и според техните вкусове.

Г-н Тодоров разказа накратко какви интересни инициативи предстоят по време на Похода от 02. до 23.04.2014 г. и прикани децата да се включат в книжните събития, а г-жа Минчева, г-н Чобанов, д-р Врабевски и г-жа Йорданка Фандъкова си поделиха текста на приказката „Невидимото дете“ на Туве Янсон, чиято 100-годишнина от рождението честваме тази година. Малчуганите пък ги изслушаха с любопитство, гордо закичени с книжни рицари – символ на кампанията.

В края на събитието г-жа Фандъкова призова малчуганитеда се отправят на поход“ и да открият своите любими детски книги. Гостите посетиха и галерия „София“ на Столична библиотека, за да разгледат изложбата, посветена на живота и творчеството на Туве Марика Янсон – създателката на обичаните от поколения деца мумини.

Днес бе даден и стартът на ежегодния „Маратон на четенето“, организиран традиционно от ББИА, в който се включват множество библиотеки и техните малки читатели, а книжарниците в страната отбелязаха Международния ден на детската книга с различни игри, представления и четения.

Какво още да очаквате от Походът?

четения и срещи на популярните личности на България с децата в библиотеки, училища, детски градини и книжарници в акцията „Известните българи четат на деца“, както и на открито, в шатрата на Похода в Борисовата градина на 12. и 13. април. В първата седмица на кампанията любимите си книжки ще прочетат Андрей Захариев, Александър Кадиев, Милена Николова („Миленита“), Орлин Павлов и Станимир Гъмов.

възможност малките читатели да спечелят книга чрез инициативата „Походът на книгите – Играта”, като за целта трябва да съберат 9 печата в 9-те книжарници в София на гърба на официалния флаер на кампанията, който може да бъде разпечатан и от Фейсбук страницата на събитието.

посещение на изложбата „ТУВЕ ЯНСОН – ЖИВОТ И ТВОРЧЕСТВО“, посветена на 100-годишнината от рождението на Туве Янсон от 3 до 15 април 2014 г. в Галерия „София“ на Столична библиотека. Изложбата, организирана съвместно от Столична библиотека и Посолството на Финландия в България, ще представи внушителната кариера на финландката като художник, илюстратор, карикатурист, създател и автор на муминтроловете и техните приключения. Документалният филм „Хару – остров на уединението“ за мястото, където тя прекарва част от живота си, ще бъде прожектиран на 2 и 9 април от 18.00 ч. в Зала „Вяра“ на Столична библиотека.

Част от „Походът на книгите“ е и наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2014, която за втора година мотивира малчуганите да определят своята любима книга и да покажат, че са читатели с мнение. Ако все още се колебаете коя книга да изберете или искате да споделите с екипа на наградата „Бисерче вълшебно“ своето мнение за номинираните заглавия, не пропускайте специалната среща с читателите на 05.04.2014 г. от 11:00 часа в детския отдел на Столична библиотека. По време на събитието свободно ще можете да разкажете или покажете своите любими книги, ще научите повече за музиката във всяка книжка и ще послушате музикални откъси от „Вълшебната флейта“ и „Годишните времена“.