Началото на истинското пътуване на Юел през живота

„Пътуване до края на света” на шведския автор Хенинг Манкел е достоен завършек на четирилогията му за подрастващия Юел Гюстафсон. Той живее само с баща си Самюел (дървосекач) в малко градче на север. Майката ги е изоставила преди десетина години без обяснение.

Юел вече е на 15, завършва училище и се изправя пред въпроса за бъдещето си. От няколко години мечтата му е двамата със Самюел да заминат от скучното градче и да обикалят света като моряци. Самюел никога не му отказва, но и не предприема нищо. Тази година на Юел му става ясно, че баща му няма намерение да пътешества и сам трябва да реши съдбата си.

Преходът от детството към зрелостта не е лесен за никого, но за Юел е особено тежък. За кратко време в живота му настъпват много промени – пътуване до Стокхолм, среща  с майката и нейното семейство, нова посока в отношенията с бащата. Нищо вече не е същото.

Настроението в книгата е тъжно и много истинско. Манкел майсторски разменя позициите на сина и бащата. Юел влиза в ролята на възрастен, започва да се грижи и да се притеснява за баща си, взема сам решения за живота и, най-важното, предприема конкретни действия. Самюел от своя страна се превръща в пасивен участник, обхванат е от колебания и нерешителност, има нужда от обгрижване.

Манкел умело и пестеливо използва думите, а вътрешният гласът на Юел звучи автентично и познато на читателите. Кой от нас не е бил измъчван от въпроси като какво да прави от тук нататък с живота си, как трябва да реагира в непознати ситуации, докъде се простира лоялността към родителите? Хенинг Манкел успя да ме направи съпричастна към съдбата на момчето, житейските му лутания и трудния му път към личните избори.

„Пътуване към края на света” е роман за промените, неусетни, но безвъзвратни, и сбогуването на едно момче с детството. Книга съвсем в унисон с днешния навъсен есенен ден.

Прочетете нашите ревюта за останалите книги от поредицата: „Кучето, запътило се към далечна звезда”, „Сенките растат със здрача”, „Момчето, което заспа под снега” и „Пътуване към края на света”.

Автор: Лора Филипова