Да намалим стреса с…четене

Стресът се е превърнал в част от нашето ежедневие. Непрекъснато бързаме, догонваме графици, опитваме се да удължим денонощието с поне още 24 часа… Този напрегнат начин на живот е обсебил и живота на децата ни, които трябва да тичат за учебните часове, да летят към уроците по езици или спорт.

Когато осъзнаем, че сме прекалено напрегнати, решаваме да слушаме музика, да изпием чаша чай с приятели или да отидем на разходка в парка. Знаете ли обаче, че има и много по-ефективен начин за почивка? Ето какво споделят от Kumon.co.uk:

Изследване на University of Sussex, проведено през 2009 г., установява, че ако четем само по 6 минути на ден, можем да намалим нивата на стрес с до 68%.

Покрай хилядите текстове, с които трябва да боравим в работата си, често забравяме колко полезно е да почетеш книга просто за удоволствие. И все пак, ето някои от ползите на четенето за удоволствие:

– когато четем книга, която ни е интересна (без значение от жанра), ние намаляваме нивата на стрес;

– освен удоволствието за душата, четенето на приятна книга намалява сърдечния ритъм и действа отпускащо на мускулите ни.

Безплатната тонизираща почивка, която четенето може да ни предложи, действа и като бягство от действителността, а също така е в състояние и да ни покаже отговорите на въпроси, тормозещи съзнанието ни или пък да отключи въображението ни и творческото мислене.

Ако сте родител, не забравяйте, че личният пример е изключително важен и колкото по-често четете пред детето си, толкова по-вероятно е то да разгърне книжките само. Така цялото ви семейство може да се възползва от релаксиращия ефект на четенето.

Превод и адаптация: Вал Стоева