На 5 февруари започва гласуването на децата в Национална награда „Бисерче вълшебно“ 2020

Навръх 100-годишнината от рождението на Леда Милева, 5 февруари 2020 г., ще започне гласуването за любими новоиздадени книги в Наградата „Бисерче вълшебно“, чието жури са самите деца.

Кампанията за насърчаване на грамотността чрез четене е първата в България, която приканва децата от 5 до 16 години да изразят мнението си за новопубликувани художествени и нехудожествени заглавия. Организатор на наградата е фондация „Детски книги“, а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието.

Гласуването за любими книги ще продължи до 4 април 2020 г. в уебсайта на наградата – www.biserche.com. Децата от 5 до 16 г. могат да избират между 134 заглавия, издадени през 2019 г. и разпределени в четири възрастови категории с художествени книги и една категория за нехудожествени. Книгите от български писатели са 45, а издателствата и самопубликуващите се автори са точно 50.

Децата имат право да гласуват за 2 номинации – една художествена и една нехудожествена. За своя глас те получават грамота за почетно жури. Гласуването се извършва или индивидуално (с помощта и съгласието на родител), или чрез колективен вот, подаван от учител/библиотекар.

Мъниците под 5 години също могат да се включат в гласуването с помощта на родителите си. Техният избор не влияе при определянето на победителите, които получават статуетки, но отличава художествено и нехудожествено заглавия със специалната награда на бъдещите читатели с мнение. За своето участие децата под 5 години също получават грамота.

Церемонията по награждаване на книгите, спечелили най-много детски гласове в петте категории, ще се състои на 22 април 2020 г., навръх 100-годишнината от рождението на Валери Петров.

„Предстои ни още едно вълнуващо издание на Награда „Бисерче вълшебно“. За екипа ни то е специално, защото се провежда в годината, в която нашият кръстник Валери Петров щеше да навърши 100 години. Нямаме търпение да видим кои ще са книгите, които ще получат своите статуетки на 22 април 2020 г.“ – каза Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги“.

През 2020 г. продължава изграждането на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“. През изминалата година бяха учредени 79 клуба в различни населени места, а основната им цел е участниците да развиват логическото, критичното, творческото и аналитичното си мислене, както и уменията си за решаване на проблеми.

Акцент в работата на клубовете е провокирането на интерес към науката, технологиите и изкуствата. Всичко за клубната дейност можете да следите в специалната категория в сайта на наградата.

Нова съпътстваща инициатива за 2020 г. е и „Книгоходец“ – възможност активните участници в наградата да броят прочетените страници, наречени книгометри, и с помощта на учител/библиотекар да се включат в общото предизвикателство да обиколят земното кълбо.

Регистрацията на отбор в „Книгоходец“ може да бъде направена от учител или библиотекар, а чрез специално приложение в сайта участниците ще следят общия брой на изминатите книгометри. Инициативата е продължение на „Активните бисерчета“ и стимулира децата не само да четат повече, но и да работят в екип. Специалното лого на „Книгоходец“ е разработено от художника Дамян Дамянов.

Бъдещите читатели с мнение (под 5-годишна възраст) също могат да участват в гласуването с помощта на своите родители.

Повече за Награда „Бисерче вълшебно“ и съпътстващите инициативи можете да откриете в уебсайта www.biserche.com.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г.

Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“, Заедно в час, Premio Travel.

Медийни партньори са Azcheta.com, Дарик радио, Детски дневник, NGOBG.info, Danybon.com.