Огромен малък Марвел

Комиксите са великолепно съчетание на литература, изобразително изкуство и кинематография. Историите, разказани по този начин, успяват да съчетаят в себе си уменията да боравиш с езика, да предаваш действието живо и динамично, и всичко това да е представено красиво.

На българският пазар се срещат твърде малко комикси, подходящи за начинаещи читатели. Те, както и графичните романи, присъстват слабо в каталозите на издателствата. Може би заради това са пренебрегвани и от образователната система.

(Примери за комикси, подходящи за начинаещи и неуверени читатели, са: поредицата „Ана Ана“, черно-белите комикси за Мумините, „Малкият Никола. Първоначалният комикс“, „Илийчо и Август“, „Пътешествието на Уики“ – б.р.)

Издателство „Артлайн“ предлага на тази специфична аудитория комикс от Скоти Янг, великолепно оформен графично и подходящ именно за неуверени читатели.

„Огромен малък Марвел“ съдържа в себе си пет малки комикса. Те се развиват във вселена, изградена в комиксите на Марвел, а в последните години – представена успешно и в редица филми и сериали.

На планета Боенсвят и град Марвил живеят децата супергерои. Те ходят на училище, играят си в къщички по дърветата, вечерят с родителите си. И се бият, когато имат повод за това, защото са съперници. Едните живеят на улица „X–мен“, а другите – на улица „Отмъстителска“.

Тяхното динамично и взривоопасно ежедневие бива объркано още повече, когато в квартала се появяват две нови хлапета. Те са близнаци, а това е толкова готино и всеки ги иска в неговия отбор!

Именно тук започва приключението, представено в последователни истории. Те са пълни със страхотен хумор, невероятно цветни и динамични бойни сцени и ще предизвикат много въпроси у малките читатели.

Ако някога детето ви е гледало филм от поредиците за Спайдърмен, Отмъстителите или X–мен, този комикс със сигурност ще го провокира да изследва историята на героите. За мен, като учител и родител, това е много полезно и ценно, защото децата могат да започнат да правят собствени проучвания по тема, интересна за тях.

Марвел вселената е необятна. Всеки герой има интересно минало и настояще. Може да бъде изследвана връзката му с другите герои. Да се проследи историята на двата отбора. Да се обсъди каква е причината за тяхното съперничество. Да се направят предположения за възможния му край.

За родители, фенове на комиксите, „Огромен малък Марвел“ е много подходящ за запознанство на децата им с жанра.

Децата, които не обичат да четат, със сигурност ще харесат идеята да прочетат комикса. Текстът е малко, хуморът е чудесен, без да е неуместен, визуалната опора е повече от достатъчна. Историята се разгръща сама пред читателя и го дърпа към текста, за да разбере повече, за да вникне по-пълноценно в нея.

Ако детето ви обича да рисува, може да започнете заедно да измисляте кратки рисувани сюжети:

  • да измислите супергерой с уникални сили
  • да пресъздавате забавни моменти от ежедневието
  • да рисувате важното в училищните уроци
  • да изобразявате трудностите, притесненията и тревогите
  • да замените картичките за рожден ден с комикс пожелания

Комиксите са форма на съвременно изкуство. „Огромен малък Марвел“ ще срещне децата с творчеството на Скоти Янг – изключителен художник и илюстратор, познат на българските читатели покрай „За щастие, млякото“ на Нийл Геймън. Рисунките му тук са живи и емоционални, а света, който изобразява, е пълнокръвен и истински.

Историите в картинки, супергероите, мутантите, свръхспособностите – повечето родители намират подобни сюжети за несериозни. Може и да са прави, но само на пръв поглед. Марвел вселената е свят, в който доброто и злото са в постоянна борба за надмощие. Приятелствата са завинаги, а честта и благородството са живи и важни. Суперсилите са начин за справяне с трудностите, отборите са нуждата от общност.

В крайна сметка, важните въпроси при порастването винаги са едни и същи, а комиксите дават още една възможност да говорим за тях.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.