Мог забраваната

През 2020 г. една от най-прочутите котки в детската литература стана на 50 г., а скоро след юбилея й българските читатели за пръв път получиха възможност да се запознаят с Мог.

Нейна създателка е британската авторка и илюстраторка Джудит Кер, която използва за модел на котката забравана семейната им котка по онова време. Поредицата книжки с главен герой Мог включва близо 20 заглавия, а първото от тях е „Мог забраваната“ (изд. Лист).

А що за странно име е Мог?

Съкратено от moggy, то описва котка от неопределена порода.

След като изяснихме въпроса с произхода на името на главната героиня, нека се запознаем със стопаните й – семейство Томас. Освен от господин и госпожа Томас, то се състои и от техните деца Ники и Деби.

Мог е съвсем обикновена котка, която обича да похапва, да се разхожда навън, да поспива свита на топличко и да седи в сандъчетата с цветя на перваза на кухненския прозорец.

Единствената й отличителна черта е, че често забравя. Забравя, че вече е яла, забравя, че има котешка вратичка на входната врата. Това обикновено е повод господин и госпожа Томас да възкликнат: „Ама че досадна котка!„.

Но Деби винаги е насреща, за да защити Мог. Досадна или не, звездният час на Мог настъпва една паметна нощ, след която заслугите й ще бъдат отбелязвани с по едно яйце всяка сутрин.

„Мог забраваната“ е картинна книга, чиито кратки изречения водят малките читатели напред през съвсем простичка история и ги карат да изследват внимателно илюстрациите за допълнителни „улики“, които да обогатят разбирането й. Децата ще се забавляват с глуповатото поведение на Мог, а тези, които има котка, ще припознаят поведението й като обичайно.

Илюстрациите на Джудит Кер са изчистени, цветни и дават достатъчно подробности без да са претрупани с детайли. В тях тя показва дома на обикновено английско семейство през 70-те години на миналия век, което никак не е изненадващо. По думите на авторката, тя е черпила вдъхновение от обстановката в собствения й дом с две деца по онова време (включително разпръснатите по пода играчки).

Книгата дава възможности за многократно четене и разглеждане, с чести прекъсвания за обсъждане на различни въпроси.

  • Какво е характерно за Мог?
  • Кой как се отнася към нея в семейството? Защо?
  • А Мог как се отнася с Деби и Ники – различно или еднакво?

Изобретателните възрастни могат да използват книгата за:

  • броене на котки по време на разходките
  • назоваване на цветовете (котките от неопределена порода са идеални за целта)
  • разучаване на навиците на котките – къде живеят, с какво се хранят
  • повод за „осиновяване“ на бездомна котка.

Ако не искате котка у дома, можете просто да запознаете детето с дейността на различни организации, които спасяват и предлагат за осиновяване бездомни котки.

  • разказване на историята от гледната точка на Мог (или Деби, или Ники, или родителите им) като детето използва илюстрациите за основа
  • игра на предположения какво още би могла да забрави Мог, освен описаното от Джудит Кер
  • всякакви занимания с рисуване и оцветяване

(Aко имате нужда от малко помощ как се рисуват котки, препоръчваме да използвате  „Рисувай смело. Котки и котараци“ на Brave Tomatoes.)

Книгата е най-подходяща за деца между 3 и 6 години. Факт е, че 10-годишната ми дъщеря много хареса книгата, въпреки че е доста извън целевата възраст. На въпроса ми за деца на каква възраст е подходяща и няма ли да е скучна за по-големите, отговори:

„Интересна е и за малки, и за големи. За да не им е скучно, по-големите могат да четат на по-малките.“

Българското издание е луксозно – с твърди корици и плътна хартия, които гарантират дълга експлоатация от малките любители на книгите и котките. Чудесният превод е на Мария Донева, която вече познаваме като преводач на български на повечето книги на Джулия Доналдсън.

Джудит Кер (1923-2019) е британска писателка и илюстраторка с еврейски произход, която е родена в Германия. През 1933 г. бяга със семейството си от нацистите, а през 1935 г. се установяват във Великобритания. Става известна още с първата си картинна книга за деца – „Тигърът, който дойде на чай“. Следват още много детски книги. Няколко поколения британски деца израстват с книгите за котката Мог и нейните перипетии.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bgНие, децата! или Booklover

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.