Магични мистерии – къде се крие истинската магия

Може би познавате американския актьор Нийл Патрик Харис от ролята му на зловещия граф Олаф в телевизионния сериал „Поредица от злополучия“ на Netflix или пък от участието му в друг популярен сериал – „Как се запознах с майка ви“. С „Магични мистерии“ (изд. Софтпрес) той е в ново амплоа – това на писател за деца, като ни обещава 4 книги в поредицата.

Картър Лок остава сирак едва когато е на няколко години и е принуден да живее с чичо си Слай, който напълно отговаря на името си (хитър, лукав) и съвсем не е „особено благороден типаж“.

„От най-ранна възраст (Картър) престана да вярва в прекрасните, щастливи, фантастични неща. Вината не беше негова.“

Чичото, също като родителите на момчето, владее магически трикове, но за съжаление ги използва, за да мами и обира хората. Обучава и племенника си на някои номера с идеята да го използва в мошеническите си схеми. Картър се оказва роден за фокусник, но непримиримо честен. Решението? Бягство от чичо Слай, което го отвежда в градчето Минерал Уелс.

Често бягството от едно зло те сблъсква с друго. Картър се натъква на Грандиозния панаир на Б.Б. Босо и неговата банда. Съдбата обаче му е отредила и нещо хубаво – среща с господин Върнън, неговата дъщеря Лейла и приятелите й Тео и Ридли. Благодарение на чичо си Картър отдавна не вярва в магията и новите му познати ще бъдат затруднени да го убедят, че магия съществува. Само че не се крие в ловките пръсти, триковете и номерата на илюзионистите. Истинската магия, оказва се, е в приятелството.

„Магични мистерии“ е увлекателно написана книга, в която има всичко, което да привлече и задържи читателите от 9 до 12 години: динамичен сюжет, симпатичен главен герой, шарена сбирка от второстепенни герои на възрастта на читателите, истински злодеи, тайни от миналото и, разбира се, много фокуси и магия.

Разказът се води от трето лице, като авторът има характерен глас и осезаемо присъствие с коментари в началото на главите, редовни кодирани предизвикателства към читателите и практически обяснения за няколко фокуса. Тук е моментът да спомена, че самият Нийл Патрик Харис е аматьор илюзионист и е показвал фокуси в предаванията на Джей Лено, Дейвид Летърман и Елън Дедженърис. Светогледът на Нийл Патрик Харис, че навсякъде около нас се крие магия и тя е в отношенията между приятелите ми допада изключително много. В писането му определено има магия и не бих отказала нови срещи с групата на „Особняците“.

Текстът на Харис е изпъстрен с илюстрациите на Лиси Марлин и Кайл Хилтън, които допълват магическата атмосфера и правят книгата още по-лесна и приятна за четене от децата. Чудесният превод е на Паулина Мичева, която познаваме и от работата й над поредицата за Серафина на Робърт Бийти.

Ако прочитът на „Магични мистерии“ е подтикнал децата ви да упражняват упорито предложените от автора фокуси и не са се отказали на бърза ръка, предложете им „Магическа книга за фокуси“. В нея са събрани над 50 фокуса с различна трудност, като всеки е представен в няколко лесни стъпки, онагледени със снимка.

Автор: Лора Филипова