Идеи за домашни забавления с деца през празниците

Перспективата за продължителна ваканция покрай коледните и новогодишни празници, която да изкарате в близко общуване с децата си, безспорно е много привлекателна. За съжаление винаги настъпва онзи момент, в който децата се отегчават и спешно трябва да измислите някакви забавления, за да избегнете намръщените физиономии и отегчените погледи.

Съвместното четене винаги е добра идея, но често това не е достатъчно. Затова екипът на „Детски книги” ви предлага още няколко идеи за забавления с образователен ефект.

Фокус-мокус препаратус!

Големите семейни празници са идеалното време цялата рода да се събере в дневната, а децата да ви изнесат някакво представление. Малчуганите ни владеят какви ли не номера, с които ни скриват шапката, но ако решат да ни представят шоу с фокуси, ще имат нужда от малко помощ. Точно такъв безценен помощник е „Магическа книга за фокуси” (изд. Софтпрес). В нея са събрани над 50 фокуса, удобно разделени в групи според степента на трудност и реквизита, който е необходим – фокуси с монети, фокуси със зарове, фокуси с карти и т.н. Всеки от тях е представен в няколко лесни стъпки, онагледени със снимка. Така децата могат да работят сами с книгата, без вашата намеса за обяснения или демонстрации, а за вас изненадата по време на представлението е гарантирана. Освен чисто технически умения за изпълнение на фокусите, бъдещите магове получават и ценни съвети за собственоръчното изработване на магическия реквизит и прилагането на някои психологически трикове спрямо публиката.

Настолни игри

Скрабъл е добре известна игра, при която участниците се надпреварват да съставят думи. Колкото по-дълга е думата, толкова повече точки ви носи. А ако съдържа и рядко срещана буква като щ, ц или ь, ще получите още повече точки. Скрабъл е идеален начин да развивате езиковите умения на децата, докато се забавлявате или състезавате. Освен това ще се изненадате на какво словотворчество и изкривявания на правописа са способни играчите, за да спечелят играта 🙂

 

Dixit пък е една от най-универсалните игри, на които сме попадали. Играчите трябва да подберат най-подходящото описание за картата си – с отделна дума, заглавие на книга или приказка, изречение или дори кратка история. Макар впечатляващо красивите и странни карти на френската дизайнерка Мари Кардуа да не съдържат текст, Dixit развива въображението, асоциациите и умението да се съчиняват истории. Подходяща е за деца над 7-8 години.

„Игрите на ГоГо” – забавления с чудовища и маски

„Чудовищни забавления” (БГкнига) се крият в хубава метална кутия, под чийто капак ще откриете множество страховито забавни занимавки. Лабиринти – от супер лесни до адски трудни, тайни мисии за домашните ви чудовища или пък тренировки на бдителността им, докато търсят чудовища къде ли не – в морските дълбини, по градските улици, в рицарски замъци и детски стаи.  Предвид, че в кутията има над 80 стикера и творчески карти за довършване на чудовища, очаквам да ги намирате из цялата къща в продължение на месеци, така че смело си направете зверски сладки сострозъби (има приложена рецепта) и хапвайте от тях за отпускане на нервичките. Шегувам се! Шеговитите „Чудовищни забавления” са само повод вашите деца да освободят въображението си и да дадат израз на странните си и страшни хрумвания.

„Направи си сам лице” (БГкнига) е комплект с 360 стикера и 24 основи от гланцирана хартия. С помощта им малки и големи могат да развихрят въображението си и да сътворят своето ново лице. Страховито, миловидно, с мустаци или с щръкнал перчем – всичко зависи от желанието на твореца. А след това трябва само да се спрете на любима приказка и да се въплътите в ролята на любимия си герой с помощта на лицето – маска.

Да си направим собствена приказка!

„Направи си сам приказка” (изд. Точица) е невероятна творческа игра по идея на Джани Родари, която позволява въображението на всяко дете да полети, докато съчинява собствени приказки. В малката дървена кутийка се съдържат чудни шарени карти – незаменими помощници в майсторенето на истории, и специална “Карта на приказките”, с която да следите хода на събитията и да извървите най-вълнуващото приключение. Инструкциите за възрастни пък ще ви подскажат как да играете “по правилата”.

Със „Стикери с мотовете” (БГкнига) децата могат да сътворят собствена стикерна приказка. Как? Много е просто – докато съчиняват своята история, на места заместват текста със стикер. Хем е забавно, хем развива творческото писане. Разбира се, можете да използвате всякакви стикери, които ви се намират подръка, но комплектът от поредицата „Игрите на ГоГо” съдържа повече от 90 стикера с пухкавите и сладки герои на Радостина Николова, а детското въображение ще ги въвлече в какви ли не приключения.

Игри, скрити в книги

„Голяма коледна книга с игри“ (изд. ФЮТ) предлага чудесен набор от забавления за почивните празнични дни. В нея са събрани както игри със състезателен елемент, така и картонени макети за сглобяване на шейни, гирлянди и какво ли още не, различни идеи за майсторене на украси и картички, стикери и развиващи логическото мислене занимавки.

Гласуване за плакат на „Бисерче вълшебно” 2015 и

номиниране на любими книги

За първи път плакатът на третото издание на единствената в България награда за най-добра детска книга, избрана от самите деца, ще съдържа в елементите си рисунка!

19 талантливи млади художници от НУИИ „Илия Петров“ – София вече нарисуваха своите картини на тема „Чети и мечтай“. Можете да станете част от журито и да определите коя от тях да стане основата на плаката за наградата „Бисерче вълшебно“ 2015 като до 20.01.2015 разгледате албума с рисунките на младите художници, изберете онази, която ви допада най-много и гласувате, като отбележите името на художника във формата.

Подборът на заглавията, които ще бъдат включени в списъците за гласуване на наградата “Бисерче вълшебно” 2015 вече започна, а докато чакат отварянето на линиите за гласуване на 05.02.2015 г. читателите могат да предлагат за включване в списъците на любими книги. Повече за критериите, на които трябва да отговарят те, можете да научите на сайта на наградата. Книги можете да предлагате до 15.01.2015 г. чрез специалната форма.

Хартиени макети на „Хартиен свят”

По време на 42. Софийски международен панаир на книгата открихме щанда на „Хартиен свят“. И истински се впечатлихме! Докато сглобявате макети на животни от хартия, можете да научите повече за тях от приложенията към макета. Има различни нива на трудност, а освен децата, вероятно и много възрастни биха се включили с удоволствие в това занимание.