Лъвчето Брайън и олимпийските игри в саваната

Първоначално „Лъвчето Брайън” (изд. ФЮТ) ме привлече с шарената корица с изплезено лъвче и надписа „Не се предавай!”. Оказа се, че не съм сгрешила.

Брайън наистина е доста необикновено лъвче. Вместо да захапва и яде зебрите, той предпочита да ги прескача, защото най-голямата му страст е прескачането. Героят използва всяка свободна минута да прескача това и онова. Хиени, големи скали и дори слона Големия Бил. Е, това последното не му се получава и Брайън става обект на подигравки и непрестанно хихикане от страна на останалите животни и дори от досадната му по-голяма сестра Лиан.

Това унижение е достатъчно, за да накара лъвчето да заяви, че повече никога няма да скача. Обаче след няколко седмици в саваната предстои да се проведат олимпийски игри на животните и изкушението да участва в състезанието по прескачане е много голямо.

Какво е нужно на Брайън в този момент? Приятел, който да му вдъхне увереност (леопардът Линъс), воля и решителност за упорити тренировки (семейството ще го подкрепи), другар в тренировките (жирафката Джина е идеална за целта) и вяра, че може да скочи по-високо, отколкото досега. Е, и един коварен острозъб крокодил няма да е излишен (враговете могат да ни мотивират по-добре и от приятелите!).

Олимпийските игри се оказват доста оспорвани и напрегнати, но ще оставя сами да откриете дали лъвчето Брайън е замесено от шампионско тесто и дали е достойно да спечели венеца от орхидеи!

======================

Поредицата „Не се предавай!” залага на естественото детско любопитство към света и по-конкретно животинското царство. Авторката Люси Кортни представя на децата чрез увлекателни истории различни животни в тяхната естествена среда. В хода на разказа малките читатели научават реални факти за тях (например, че ловуват главно женските лъвове, а жирафите разтварят широко крака, за да пият вода). В края на книжките пък има допълнителни забавни факти за дивите животни, които лесно могат да станат повод да се поровите с детето в някоя детска енциклопедия за още информация. Да не забравя и хубавите илюстрации на Фил Алдерсън, които са чудесно допълнение към думите.

Книгата е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и през пролетта на тази година ще имате възможност да гласувате за нея, ако сте харесали упоритото и скокливо лъвче!

Автор: Лора Филипова