Кученцето Джак се изцерява с „Лекът на баба“

Героите на Нуша Роянова – кученцето Джак и котката Ема – са главни участници в новата едноименна поредица на издателство „Дъбови листа“. Но, за разлика от първите две книжки, в които и двамата симпатяги участват поравно, в „Лекът на баба“ главно действащо лице е Джак.

Малкото боксерче отива да поплува за последен път със своя стопанин, но прекаленото му любопитство предизвиква… изпадане през прозореца на автомобила. Уплашеният баща го води на преглед и се установява, че Джак е напълно здрав физически. Умърлушената му муцунка обаче издава друго!

Дали мехлемите и компресите, магията на селото или времето ще успеят да успокоят кученцето? Според авторката лекът на баба, който помага на Джак да се изцери, е коренно различен и ухае наистина примамливо. Можете да го помиришете от страниците с помощта на живите илюстрации на Нуша Роянова, които ще ви съпътстват през цялата история, наслагвайки още пластове към богатия откъм вкусове и звуци текст. Чрез „Лекът на баба“ ще се пренесете в типичната атмосфера на българското село с мисирките, чановете на козите и домашно приготвените гозби. Вероятно за голяма част от децата всички тези нови картини ще са истинско предизвикателство, защото някак са останали назад във времето, но пък книгата дава чудесен повод на родителите да споделят магията на своето детство и да възродят традициите.

Този път книгата има и нов редактор, който е успял да редактира и оформи текста съгласно добрите книжовни норми, за да могат децата, които се учат да четат сами, да имат допир с издържан в пунктуационно отношение текст. А идеята за Джак, който стърчи през прозореца на автомобила, ми напомни за абитуриентите, демонстриращи същото детинско безразсъдство по време на баловете. 😉

Автор: Вал Стоева