Криминалните загадки на Леонардо: Свещеният меч

Поредицата „Криминалните загадки на Леонардо“ на Алфред Бекер представя Леонардо да Винчи като малко момче, което още в ранна възраст проявява невероятните си способности и умствени заложби. Освен изключителен мечтател и бъдещ гениален изобретател, Леонардо се проявява и като безкрайно находчив детектив. В книгата „Тайнствените конници“ момчето разкрива заговор срещу Медичите (богатата фамилия, управлявала италианския град Флоренция през 14. – 15 век), а в „Черната смърт“ изобличава търговец на лекове срещу чумата в измама. „Свещеният меч“ обаче поставя пред Леонардо един от най-сложните въпроси: запазен ли е мечът на Свети Петър и що за монах събира пари от селяните?

Малкият Леонардо живее с дядо си в село Винчи недалеч от Флоренция. Баща му Пиеро д`Антонио е нотариус на Козимо ди Медичи и често отсъства от селото, което дава на Леонардо чудесната възможност да провежда безбройните си експерименти под недотам наблюдателния поглед на дядо си. Помощници на бъдещия изобретател в част от разследванията и опитите са приятелите му Карло (син на местния търговец) и Джана (дъщеря на гостилничаря). Двете деца често не одобряват действията на младия да Винчи, но за какво са приятелите, ако не да те подкрепят безрезервно?

В едно такова приключение Леонардо забърква Карло, докато са във Флоренция. Обикаляйки по оживените улици, децата стават свидетели на играта калчо. Леонардо дори става жертва на уличен джебчия и докато преследват крадеца, момчетата се натъкват на проповедта на странен монах, размахващ двуръчен дълъг меч. Името на проповедника е Бартоло, а думите му призовават хората да се покаят и да дадат парите си на монаха, печелейки опрощение от меча на Свети Петър.

Разсъдлив до мозъка на костите си, Леонардо се усъмнява в историята за Петър, взел меча на римски войник при залавянето на Исус. Подозренията на главния герой се засилват, когато брат Бартоло и сподвижниците му се установяват в селцето, опустошават запасите от храна на ханджията и подпалват къщата на нотариуса Пиеро. Твърдо решен да провери каква е истината за меча и за странния монах, Леонардо предприема рисковано пътуване с приятеля си Карло до манастира „Сан Матео“. Пътят им преминава през Гората на мъртвите, в която двете момчета ще открият твърде интересни предмети, способни да ги отведат до истината за „свещения меч“.

Поредицата „Криминалните загадки на Леонардо“ е много подходяща за читателите на възраст 10 – 11 години, които си падат по детективски истории. Освен заплетените разследвания, в книгата ще откриете ценна информация за дейността на Леонардо да Винчи като изобретател, анатом и художник. В контекста на книгата авторът Алфред Бекер е вплел исторически препратки към живота и бита във Флоренция по времето на Медичите, а схващанията на обикновените хора от онова време по отношение на заобикалящия ги свят, описани в поредицата може и да ви изкарат някоя шестица по история в училище.

Автор: Вал Стоева