Комплекти за разказване на истории помагат на преждевременно родени бебета в Стоук

National Literacy Trust е благотворителна организация, насърчаваща детската грамотност сред непривилигерованите общности в Обединеното кралство. Преди броени дни NLT стартира любопитен проект съвместно със съвета на английския град Стоук-он-Трент и болницата Royal Stoke University Hospital. Целта на проекта е да вдъхнови семействата да четат и да пеят на преждевременно родените си деца.

В рамките на проекта на родителите, чиито новородени деца са в неонатологичното интензивно отделение на болницата, ще бъдат дарени специални „комплекти за разказване на истории“. Всеки комплект съдържа:

  • детска книга;
  • съвети за подпомагане грамотността на бебето;
  • информация за библиотеките в Стоук-он-Трент;
  • таблица, с която родителите да проследяват основните етапи в развитието на детето;
  • информация за блога на майка на преждевременно родено бебе;
  • бележник и химикал за да водене на дневник по време на престоя в болницата.

Инициаторите на проекта се надяват, че когато четенето стане част от семейното ежедневие в болничното отделение, родителите ще продължат да четат с децата си и у дома. По думите на Джейсън Вит, мениджър на подразделението на National Literacy Trust в град Стоук:

„Когато едно бебе се роди преждевременно, родителите често се чувстват безпомощни и търсят всякакви начини да му помогнат. Четенето на книги и пеенето могат да имат огромно влияние върху мозъчното развитие на новороденото и да му донесат облекчение в трудния период. Бебето разпознава гласовете на родителите си, така че когато те му четат, то се чувства по-спокойно и обгрижено.“

Изследванията сочат, че говоренето, пеенето и четенето на преждевременно родени бебета подпомага развитието на невронните връзки в мозъка, което улеснява речевите и езиковите им умения в по-късна възраст. Разказването на истории пък помага на родителите да изградят емоционална връзка с новородените си деца, особено когато не могат да ги държат в ръцете си.

А как четенето на глас на новороденото помага на неговата майка? Запознайте се с изследването на Сюзан Алмарод от Училището за медицински сестри във Вирджиния.

Снимка на корицата: Best Books For Kids