Комикс на Сотир и Пенко Гелеви взе награда „Перото“ за детска литература

За втора поредна година Литературен клуб „Перото” връчи годишните си литературни награди. Победителите бяха избрани сред номинираните в пет категории: “Превод от български на чужд език”, “Проза”, “Поезия”, “Детска литература” и “Дебют”. Наградата за „Детска литература“ отиде при Пенко Гелев и Сотир Гелев за комикса „Илийчо, Август и седемте джуджета“.
Церемонията по връчване на наградите на 16 септември съвпадна с едногодишния юбилей от създаването на литературния клуб, а кметът на София Йорданка Фандъкова лично честити празника на „Перото“.
С наградата „Перото“ за цялостен принос към литературния контекст на България беше отличен поетът Иван Теофилов, който бе номиниран и за Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2016 със сборника си „Цветният човек“.
В категорията „Поезия“ наградата получи Георги Господинов със стихосбирката си „Там, където не сме”. Заедно с дъщеря си Рая Господинова, той бе номиниран и в категория „Детска литература“ за книгата им „Сватби на животни и неща“.
Деян Енев спечели отличието за „Проза“ с романите „Мария” и „Гризли“. Статуетката в категория „Превод“ спечели Ксения Банович за преводите й на хърватски език на „18% сиво” на Захари Карабашлиев, „Алкивиад Велики” и „Случаят Джем” на Вера Мутафчиева. Романът „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров спечели отличието за дебют.
Литературните награди „Перото” са пластики, изработени от световноизвестния скулптор проф. Емил Попов, чиито произведения са изложени в едни от най-известните световни музеи и галерии.