Илийчо и Август в страната на приказките

Помните ли Илийчо и неговия рошав приятел мърколака Август от историите на Пенко и Сотир Гелеви, събрани в комикса „Илийчо и Август”? Ако сте ги харесали, пригответе се за нова среща с тях.

В „Илийчо, Август и седемте джуджета” (изд. Ентусиаст) ви очакват не няколко кратки истории, а само една, по-дълга, в която всичко започва с подранилия подарък от родителите на Илийчо за рождения му ден. Не е ли чудесно да получиш подаръка си по-рано? Да, стига да не е… книга с приказки! Разочарованият Илийчо решава все пак да разгърне книгата, която баща му е купил при доста странни обстоятелства срещу един драконов шилинг.

Сборникът съдържа известните ни класически приказки, а илюстрациите са изключително красиви. Всъщност книгата е много рядка и ценна (ръчно изработена от приказно племе) и май, май е вълшебна.

Аз вече знам, че книга с приказки никога не може да бъде скучен подарък и идва ред на Илийчо сам да се увери в това. След като Снежанка мистериозно се озовава от книгата в стаята му, момчето и Август поемат на мисия за връщането й на седемте джуджета. Пътуването през приказната страна, теглени от гигантски заек, е опасно и непредвидимо. Сотир Гелев умело е вплел срещи с различни приказни герои от класически творби (на Андерсен, братя Грим и други). А макар и да не ви се вярва, добрите познания на Илийчо за приказките, ще се окажат много полезни, когато не искаш да те изяде великан, да те преметне Стори-пакост или си напът да изядеш отровна ябълка като Снежанка.

Комиксите за Илийчо и Август ме очароват със забавните истории и хубавите рисунки, но най-вече със симпатичните герои. Илийчо не е типичния надъхан и безразсъдно смел герой, а обикновено момче, което обича приключенията, но би предпочело те да не включват нужда от ризница и меч. Август пък предизвиква усмивка само с вида си, без да споменаваме комичните му забележки.

Ако се колебаете как да запълните най-горещите часове от лятната ваканция, комиксите с Илийчо и Август са отлично решение дори и за не особено активните или уверени читатели. Историите са забавни, присъствието на картинки и по-малко текст правят четенето лесно и динамично. А и да не забравяме, че успехът на една мисия може да зависи от това дали и кои приказки сте чели!

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.