„Тайният ключ на Джордж за Вселената” през очите на Камен

Камен Филипов е от младшите книжари, които се включиха в кампанията на Orange center. Той ни разказа за впечатленията си от „Бабата бандит“ на Дейвид Уолямс, а сега е ред и на „Тайният ключ на Джордж за Вселената“ (изд. „Сиела“) – една от любимите ни поредици с автори Луси и Стивън Хокинг. Ето как изглежда космическата история през очите на 10-годишния читател:

Автор е Стивън Хокинг. Той е супер умен, учен, изследва Космоса и пише книги, въпреки че е в инвалидна количка.

В тази се разказва за Джордж, който пътува из Космоса с помощта на Космос – най-мощния компютър на света. Пътува до метеорити и комети, навсякъде. Докато пътуваме заедно с него, разбираме много за планетите, за луните и всичко във Вселената.

Джордж всъщност е съвсем обикновено момче, което има прасе. Аз не искам да имам прасе, въпреки че неговото е симпатично. Неговите родители – на Джордж, не на прасето – не използват никакво електричество, дори нямат телевизор. Нямат и лампи, осветяват къщата със свещи. Това ми се струва доста странно, но хората са всякакви. Бащата на Джордж ходи на протести, за да защитава Земята – да не се използва никакво електричество, да не се изхвърлят боклуци. Джордж иска компютър, но родителите му не му позволяват – пак заради електричеството.

До тяхната къща има друга, която е някак страховита. Там живеят хора, които родителите на Джордж наричат Съседите… (Тук има ехиден смях и злокобно понижаване на гласа – бел. родител.) Прасето избягва там и така Джордж се запознава с Ерик, който е негов съсед и има дъщеря, Ани. Ерик притежава мощен компютър, който е като жив. С този компютър се отива в Космоса, през един портал. Тайният ключ всъщност е врата-портал. Ани и Джордж пътуват из Космоса и всичко, което им се случва, е много странно.

Има и едни побойници в училище, и един лош учител Грийпър, който някога е искал да стане космонавт, дори е открил планета с размерите на Земята и е почти сигурен, че там има кислород, и почти е успял да стигне до нея, но Ерик му е попречил.

Тази книга ми беше интересна, защото на Джордж и другите герои им се случват много изненадващи неща. Има и проблеми, и опасности, но се справят с тях.

Преди тази книга не знаех почти нищо за Вселената, за Космоса. А сега знам. Пример: на светлината й трябват 1,3 секунди, за да стигне от Земята до Луната; черните дупки са опасни.

Прасето малко се изгуби в историята – имаше го отначало, но после не се споменава често. Сигурно Стивън и Луси Хокинг са забравили за него.

Препоръчвам тази книга на децата, които искат да разберат повече за Космоса.

Автор: Камен Филипов