Книжно парти отбеляза края на „Читателска щафета 4“

По време на книжно парти в Bulgaria Mall на 18 януари 2015 г. официално бе закрита кампанията за насърчаване на четенето „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. В присъствието на много деца и родители бяха обявени официалните резултати и бяха изтеглени имената на петимата щастливци, които спечелиха големите награди – таблет, електронен четец за книги (Ozone.bg) и три пълни комплекта с книги от поредиците „Сам Силвър, тайният пират“, „Детективите Агата и Лари“ и „Приключенията на Минерва Минт“. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха организаторите на кампанията – сайт Detskiknigi.com, които проведоха няколко детективски игри и въображаема морска битка на сцената на Bulgaria Mall, а импровизираният конкурс за най-оригинален пиратски костюм донесе книжни награди на част от присъстващите деца.

Резултатите от четвъртото издание на „Читателска щафета“, обявени официално по време на събитието, са впечатляващи и показват следното: от 29.09.2014 г. до 08.01.2015 г. своите форми за участие са изпратили 760 деца от цялата страна, което надвишава двукратно броя на участниците в предишното издание на кампанията. Броят на прочетените книги съгласно формулярите е 2756, а 500-те най-бързи участника са си спечелили колекционерски значки и сертификати за супер читатели.

Състезанието между различните населени места за най-голям брой участници, за пореден път бе много оспорвано. Надпреварата в челната петица бе спечелена от град Силистра със 141 форми за участие, следван от София (78 форми), Стара Загора (40 форми), Русе (36 форми) и Златица (34 форми).

Подредбата при първите пет най-активни училища е следната: първо и второ място са за ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Иван Вазов“ от Силистра, следвани от СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица, ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Разград и СОУ „Николай Катранов“ – Свищов. Най-активните учители, изпратили най-много форми за участие, са Миглена Манчева от 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“, София (26 форми), Цветомира Кънева от ОУ „Васил Левски“ – Исперих (23 форми) и Валентина Кулева от ОУ „Иван Вазов“ – Силистра (22 форми).

Сред най-активните библиотекари пък се нареждат Дияна Георгиева и Светла Ангелова от РБ „Партений Павлович“ – Силистра, както и училищният библиотекар от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Петранка Цавкова. Разбира се, усилията и на останалите учители и библиотекари не бива да бъдат пренебрегвани – повече за страхотната им работа можете да научите от рубриката „Добри практики“ за насърчаване на четенето в сайта Детски книги.

В конкурса за „Карта на скрито пиратско съкровище“ тримата късметлии, които си тръгват с награди, са:

Магдалена Денева на 8 г. от Силистра, която си спечели наградата на Spiegelburg България – пиратска папка и пъзел на Capt`n Sharky, както и книга и значка от лимитираната серия с пирата Сам Силвър от сайт Detskiknigi.com;

– Виктория Здравкова, 8 г., Русе, събрала 406 харесвания във фейсбук-гласуването и Габриел Георгиев Блажев, 8г., Русе с 380 харесвания – те получават книга и значка от лимитираната серия с пирата Сам Силвър от сайт Detskiknigi.com и чудесни пиратски кутии.

Награди-книги и значки от лимитираната колекция с героите Агата и Лари ще получат и онези участници, прочели най-голям брой книги: Демира Недева на 8 г. с цели 18 заглавия, Йоан Иванов Петков на 9 г. от София с 11 заглавия и Калоян Цанев на 7 г. също от София и също с 11 прочетени книги.

Големите награди в „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“ бяха изтеглени от най-малките гости на книжния празник. Те определиха следните победители:

– таблет Asus Fonepad 7, предоставен от Ozone.bg, отива при Мартин Венциславов Караиванов от Ямбол;

– електронен четец за книги PocketBook Basic, предоставен от Ozone.bg, грабва Симона Павлинова Генова от Разград;

– пълен комплект с книги от поредицата „Сам Силвър, тайният пират“ е за Синем Недрет Назми от Исперих;

– пълен комплект с книги от поредицата „Детективите Агата и Лари“ стана собственост на Константина Медарова от Златица;

– пълен комплект с книги от поредицата „Приключенията на Минерва Минт“ отиде при Ивана Станимирова Добрева от Силистра.

Ето и видео от тегленето на големите награди:

Празникът бе допълен от конкурса за най-оригинален пиратски костюм, а в края на събитието онези участници, изпратили най-бързо своите форми за участие, получиха своите значки и сертификати лично от представители на изд. ФЮТ, партньори на четвъртото издание на „Читателска щафета“. Сред активните участници бе и Рада Панайотова, която е събрала всички значки от щафетата и е един от най-запалените читатели.

Гостите на книжния празник имаха възможност да разгледат на импровизирана изложба пиратските карти, получени по пощата и да се снимат с пиратския тюлен, почетен гост на събитието. И макар празникът да бе закрит с мъничко тъга, организаторите на щафетата изразиха надежда, че ще се срещнат с четящите деца и в наградата „Бисерче вълшебно“ 2015, което започва на 5 февруари!

Още снимки щще откриете в галерията.