Какво предлагат библиотеките за децата това лято – 1. част

Лятото е сезонът, в който децата си почиват от училище, но не и от забавления. Затова и библиотеките в страната са подготвили разнообразни летни програми, които осигуряват весели занимания в комбинация с възможности за полезно неформално учене. В две поредни публикации ще ви дадем информация именно за тези събития в библиотеки в цялата страна.

Ботевград
Инициативата „Лятна академия” започна на 1 юли от 9:30 часа на площад „Форум“, при Ротондата. В нея са включени занимания от сферите на науката, изкуствата, спорта и опазването на околната среда. Децата ще се учат как да обновят стари книги в „Лечебница за книги”, ще четат на открито в „Приказни пътешествия”, ще могат да участват в клубове по народни и модерни танци, футбол, фотография. Включени са и посещения на килийното училище и античната крепост „Боженишки Урвич”.

Повече за програмата по дни и часове може да видите тук.

Бургас
В Детския отдел на Регионална библиотека “Пейо Яворов” се провежда лятна „Работилница в четвъртък”. Началният час на инициативите е 10:30 ч. Включените занимания са свързани с библиотечно ориентиране, работа със справочна литература, четене с приятели, среща с автори, творческо писане, илюстриране и анотиране на книги и др.

Необходимо е предварително записване във facebook профила на библиотеката или на тел. 056/86-09-04, а допълнителна информация ще откриете тук.

Варна
Между 7 юли и 4 август в РБ “Пенчо Славейков” ще се проведе лятна програма за деца в отдел „Изкуство“, Американската читалня и Детският и средношколски комплекс. Сред заниманията са шампионска викторина, изработване на релефни книжки, Куклен и Камишибай театър, Карнавал на приказните герои.

Подробности за програмата ще намерите тук. Може да следите и страницата във facebook.

Враца
В делничните дни между 30 юни и 1 септември РБ „Христо Ботев” провежда безплатни инициативи за деца между 2 и 16 години. В програмата са включени прожекции на детски филми, запознаване с библиотеката, творчески работилници и игри. Началният час на всички събития е 10:30 часа.

Ежедневно в Детски отдел и във филиала в ж.к. „Дъбника“ на разположение на малките читатели на библиотеката са осигурени занимателни материали за изработване на книгоразделители и рисуване.

Необходимо е предварително записване на място, на телефон 0879 548 900 или на e-mail libvratsa@libvratsa.org. Подробности за програмата ще откриете тук, както и на facebook страницата на библиотеката.

Габрово
Между 1 юни  и 31 август в Детския отдел на РБ „Априлов – Палаузов” се провежда „Лято в библиотеката, здравей!“. Заниманията са всеки делничен ден между 10:00 и 12:00 часа, като включват игри, четене на открито, творчески работилници и доброволчество в библиотеката.

Подробната програма може да видите тук.

Добрич
В РБ „Дора Габе“ от 21 юни до 18 август се организира летен детски клуб „Играй и учи”. Заниманията са от 10.00 до 12.00 ч. във вторник, сряда и четвъртък. Могат да присъстват деца от 6 до 14 години. Програмата включва четения на произведения от български и чужди автори, рисуване, занимателни познавателно-образователни игри и прожекция на детски филми. Децата могат да идват с придружители, които да се включват в заниманията. Участието в клуба е безплатно, нужно е само да сте читатели на библиотеката.

Подробности за програмата може да намерите тук.

Карлово
Общинската библиотека организира “Забавно лято” от 13 юни до 12 август между 10:00 и 12:00 часа. Деца между 7 и 12 години могат да участват в заниманията като актьорско майсторство, четене, гледане на филми, творчески ателиета, изобразително изкуство, народни и модерни танци, забавни игри. Необходимо е предварително записване. За всяко занимание се заплаща 2 лв.

Подробности за програмата и условията за записване ще намерите тук.

Казанлък
През юли и август в ОБ „Искра“ се провежда Лятна академия за деца. Заниманията са  всеки делничен ден между 10:00 и 12:00 часа. Дейностите са свързани с литература, фолклор, екология, актьорско майсторство. А всеки понеделник в книжен формат ще се издава Детски седмичен вестник “Наше лято”, в който ще бъдат събрани материалите, сътворени от децата.

За подробности може  да следите страницата на библиотеката във facebook.

Ловеч
През целия летен сезон РБ  “Проф. Беню Цонев” провежда “Лятна читалня”. Всеки посетител е добре дошъл във вторник и четвъртък на площадката на алея „Баш бунар“ от 10:00 до 12:00 часа. Дейностите включват четене на книги, забавни игри и творчески работилници.

На 5 юли стартира и съвместният проект за създаване на лятна театрална работилничка за деца „Щураци“. Заниманията се провеждат всеки вторник от 10:30 часа в библиотеката. В проекта участват Куклен театър при НЧ „Наука – 1870“ , РБ „Проф. Беню Цонев“ и Центъра за работа с доброволци към библиотеката, а община Ловеч го финансира.

Подробности може да намерите тук.

Мездра
През юли и август в Библиотека при НЧ “Просвета 1925” се провежда “Забавно лято в библиотеката”. Дейностите са всеки делничен ден от 14:00 до 16:00 часа, като включват четене на книги от препоръчителните списъци и гледане на филми в понеделник, курс по астрономия във вторник и четвъртък, „С куфар из Европа” в сряда и арт работилница в петък.

Подробности за програмата може да следите тук.

Монтана
“Забавно лято в библиотеката” предстои от 7 юли до 30 август в Детския отдел на Регионална библиотека “Гео Милев”. Тематичните занятия се провеждат всеки вторник и четвъртък от 10:00 ч. до 11:30 ч., а забавното кино – всяка сряда от 10:00 ч. до 11:30 ч. Дейностите са свързани с астрономия, математика, четене, история изработване на картини от естествени материали и др. Необходимо е предварително записване на място в Детския отдел или на тел: 096/300427.

Подробната програма може да видите тук.

Панагюрище
В ОБ “Стоян Дринов” от 4 до 8 юли се провежда “Лятна седмица в библиотеката”. Активностите са между 9:00 и 12:00 часа и включват рисуване, четене, творчески работилници, театър, кино и фотография. През целия месец юли се провеждат и занимания по шах.

Повече информация може да намерите тук.

Ако имате информация за събития през лятото във вашата библиотека, но не я намирате в списъка, можете да ни пишете на editors@detskiknigi.com.

За още полезни и интересни идеи как да прекарате лятото с децата си, следете Detskiknigi.com.

Материалa подготви: Мирослава Илиева