Какво предлагат библиотеките за децата това лято – 2. част

Продължаваме с летните предложения за деца на библиотеките в страната. Ако имате информация за събития през лятото във вашата библиотека, но не я намирате в списъка, можете да ни пишете на editors@detskiknigi.com.

Пазарджик
Регионална библиотека “Никола Фурнаджиев” съвместно с Центъра за кариерно ориентиране в града провеждат занимания за деца през юни и юли. В “Лято в библиотеката” те ще могат да участват в дейности като Японски театър Камишибай, шев и кройка, забавни образователни игри, изработени с подръчни материали, лятна читалня, игрови тренинг за емоционална грамотност, кариерен форум с творчески занимания и изработване на колажи.

Повече подробности тук.

Плевен
През юли в РБ „Христо Смирненски“ се провежда “Детски летен университет”. Заниманията са свързани с четене, гледане на филми, работилници.

Подробна програма може да намерите тук.

Пловдив
В НБ “Иван Вазов” ще се четат книги в рамките на “Лятна читалня на открито”. Заниманията са на 4, 5 и 6 юли от 10:30 ч. до 12:30 ч. в Цар Симеоновата градина, а след това в в дните до края на август – в читалните и двора на Детския отдел от 9:00 до 17:30 ч. За участие е необходима читателска карта. Входът е свободен, а изходът е с награди.

В библиотеката към НЧ „Съвременник – 1986 г.” в летните месеци се провежда детската любознателница „Царството на книгите”. Децата от I. до V. клас могат да се включат във вторник и четвъртък между 14:00 и 16:00 часа и да участват в инициативи като литературни четения, гледане на филми, творчески работилници и др.

Може да следите програмата в страницата на читалището.

Русе
Детската лятна културно-образователна програма на Регионална библиотека „Любен Каравелов” се провежда в делничните дни през юни, юли и август от 9.30 до 17.00 ч. Децата могат да се включат в ателиета свързани с екология, дигитални компетенции и визуално програмиране, 3D технологии. Могат да изберат и дейностите в „Аз говоря правилно“ и „Творчески провокации за стимулиране на писането“, както и „Забавна финансова грамотност“ за усвояване, под формата на игра, на основни финансови умения.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” в партньорство с Центъра за кариерно развитие, Регионалната инспекция по околната среда и водите и Комисията за дискриминация в Русе.

За повече информация може да следите facebook страницата на библиотеката.

Свищов
През юни, юли и август, всеки понеделник и петък от 10:00 часа се провеждат занимания за деца. Включени са четения, посещения на различни местности, творчески работилници и прожекции. Всяка сряда от 10.00 ч. са предвидени свободни занимания в Детския отдел на библиотеката.

Повече информация може да намерите тук.

Силистра
През юли и август РБ „Партений Павлович“ организира „Лято в библиотеката“ всеки работен ден от 10:30 часа. Всяка седмица програмата е различна, като включва разнообразни творчески ателиета и филмов маратон. Всеки ден от 10:30 във филиала на библиотеката (ул. „Александър Стамболийски“ 8) пък се провежда „Час на приказката“.

Смолян
През юни и юли РБ „Николай Вранчев” организира летни ателиета в Детския отдел. Участието става чрез предварително записване. Към момента се подават заявления за участие в две ателиета, предназначени за ученици от I. до VII. клас:

  • „Талантливи художници” се провежда от 4 до 15 юли между 9:30 и 12:30 часа. Заявленията се подават в Детския отдел до 1 юли.

  • „Млад библиотекар” ще се състои от 18 до 29 юли между 9:30 и 12:30 часа. Заявления се подават в Детския отдел до 15 юли.

Повече информация може да намерите тук.

София
През юли Столична библиотека е предвидила творческа програма за децата, която включва рисуване, четене на приказки и гледане на анимационни филми. Събитията са безплатни и се провеждат всеки вторник и четвъртък между 10:00 и 11:30 часа в Детско-юношеския отдел (пл. “Славейков” № 4а).

За повече информация следете уебсайта на библиотеката.

В сградата на Нов български университет (ул. “Монтевидео” 21) между 11 и 28 юли с начален час 14:30 ще се провеждат безплатни занимания за деца, водени от студенти. Те са част от ваканционната работилница за ученици „Играя и зная”. За участие в отделните работилници е необходима предварителна регистрация.

Повече информация за програмата ще намерите тук.

Стара Загора
Детският отдел на библиотека „Родина” организира занимания за деца от I. до IV. клас през юни, юли и август. Инициативите са всеки делничен ден между 10:00 и 12:30 часа. Викторини, томболи, ръчно изработване на книжки, тематични четения, рисуване са малка част от заниманията, в които могат да се включат участниците.

Повече информация ще намерите тук.

Хасково
В Детския отдел на Регионална библиотека “Христо Смирненски” се провеждат инициативи от 6 юли до 31 август. Всяка сряда от 10:30 часа посетителите могат да се включат в четене на книги, гледане на забавни филми и много игри.

За повече информация посетете сайта на библиотеката.

Шумен
В Детски отдел на РБ “Стилиян Чилингиров” се провежда лятна работилница “Забавлявай се активно”. Ателиетата са от 20 юни до 26 август. Включват занимания по йога за деца, безопасно сърфиране в интернет, фотография, оказване на първа долекарска помощ, практически умения по бойни изкуства, декупаж, театрално-музикално творчество.

Подробна програма може да намерите тук.

За още полезни и интересни идеи как да прекарате лятото с децата си, следете Detskiknigi.com.

Материала подготви: Мирослава Илиева