Как чете… Венелина Вълчева

Представи се! Аз съм ученичка в IV в клас в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас. На 11 години съм и имам хоби – обичам да танцувам. Харесвам танците, защото ме карат да се забавлявам и да поддържам здраво тялото си. Не по-малко обичам да разговарям и играя с моите приятели. Те са забавни, добри и винаги мога да разчитам на тях.

Какво са книгите за теб? Книгите разкриват различни ситуации, които могат да ми бъдат полезни в живота. Героите в тях са измислени, но историите, в които попадат, са истински.

Какво четеш в момента? Много интересна книга е „Мери Попинз отваря вратата“ от Памела Травърз.

Коя е любимата ти книга? Моята любима книга е „Том Сойер“. Том е палав, обича приключенията и забавленията, има чувство за хумор и успява да увлече всички след себе си.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Най-често чета в моята детска стая. Избрах си това място, защото там най-бързо се концентрирам и ми е най-удобно.

На кой литературен герой искаш да приличаш? Искам да приличам на Белл от „Красавицата и звяра“, защото тя е много добра, трудолюбива и красива. Привързана е към Звяра, не съди за него по външния вид, а открива доброто му сърце.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? С моите приятели имаме различни теми за разговори и за това не обсъждаме книги. Но в училище се налага.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? „Емил от Льонеберя“ от Астрид Линдгрен, защото съдържа весели истории.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не държа толкова на илюстрациите, колкото на това историите да са интригуващи и полезни. Но има книжки с много красиви илюстрации.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Да, прочитам главата до края, защото ако я дочета по-късно, не ми е интересна.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? Бих взела „Пипи Дългото чорапче“, защото тази книга ме развеселява и когато съм сама, няма да съм тъжна.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Когато срещна непозната дума, питам мама или татко какво означава.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, когато ги нямам вкъщи.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Ако книгата е интересна – за удоволствие, а ако не ми харесва, но трябва, е задължение.