Как чете… Деница Русалова

Представи се! Казвам се Деница и съм на 10 години. Ученичка съм в четвърти клас. Имам много приятели, прекрасно семейство и книгите – моите неуморни приятели.

Какво са книгите за теб? За мен книгите са много ценни. От тях научавам много неща за света, за живота преди време, за този в бъдещето, за планетите, джунглата, и всичко, което ни вълнува и заобикаля.

Какво четеш в момента? В момента препрочитам „Пипи дългото чорапче“. Миналата година тя беше задължителна за четене, но я прочетох много повърхностно и не се насладих на случките с Пипи. Сега, когато съм болна и отсъствам за няколко дни от училище, реших да я прочета пак. Забавлявам се и се радвам на всички случки с Пипи.

Коя е любимата ти книга? За сега тя ми е фаворит! „Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Не. За мен няма значение къде се намирам. С книжка съм и на почивка, когато ходим с мама и тате на море, и вкъщи. Понякога чета, когато съм легнала, но мама ми се кара, защото това не било правилно.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Искам да съм част от няколко герои. Да взема на Пипи смелостта, на Маугли разбирането му с животните, на Доктор Дулитъл умението да помага на всяко животно, на спящата красавица красотата и искам и вълшебната пръчица на феята – в случай, че нещо изскочи ненадейно.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да, говорим си. Те обичат да гледат филмчета, вместо да четат книгите. Аз пък правя обратното. Така виждам думата как се пише, запознавам се с нови думи и като гледам някой филм с букви, вече не карам мама да ми чете на глас.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да. „Пипи дългото чорапче“ – забавна е и е пълна с изненади.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Да, хубаво е да има илюстрации. Като малка това ми беше първото нещо – да видя колко рисунки има в книжката. Така си представям героите по- добре, времето какво е и всичко.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Като започна, не мога да оставя книжката до някъде. Трябва да знам какво се е случило. Това е като някой филм, който има епизоди. Все нещо се случва и ми е интересно какво.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров? Пипи – защото ще ми е забавно. Много е щура!

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Гледам да видя от какви близки думи е съставена и сама да се досетя какво значи. Иначе имам речник.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, чета. Записана съм още от преди първи клас.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Преди по задължение, сега за удоволствие.