Изкуственият интелект на Фейсбук учи като чете детски книги

Снимка: Lee Martin/Alamy Stock Photo

Залягай над книгите! Това е съвет, който бихте дали на ученик, който се опитва да овладее тънкостите на езика. Но положението не е по-различно и за изкуствения интелект (ИИ).

През февруари Фейсбук направи публични няколко бази с данни, които използва при обучението на собствените си невронни мрежи, съобщава New Scientist. Една от тях съдържа текстове от класически произведения за деца като „Книга за джунглата“, „Питър Пан“, „Малки жени“, „Коледна песен“ и „Алиса в страната на чудесата“. Всички те са взети от онлайн библиотеката „Проект Гутенберг“, а общият им брой е над сто.

На практика това e списък за четене за „подрастващ“ ИИ, а обучението чрез него е част от така наречения „Тест с детски книги“ (Children’s Book Test) – метод за преценка колко добре един компютър разбира това, което чете.

Във Фейсбук обучили невронна мрежа с извадка от заглавия от списъка. После й представили кратки откъси от истории, които не е чела и поискали да избере подходящата дума за недовършено изречение. Според изследователите правилният отговор показва, че ИИ може да взема решения като се опира на по-широкия контекст на ситуацията, а това е критично умение при представянето и запомнянето на сложни структури от информация.