Големият град през погледа на малкия Елиът

Елиът е симпатично, мъничко и необикновено слонче. Живее в големия град и това му харесва, макар понякога да му е трудно. Не мислете обаче, че Елиът е нещастен. Да бъдеш дребен има и своите предимства. Радваш се на малките неща и намираш малки съкровища. Забелязваш съществата по-малки дори от теб (като мишките) и можеш да им помогнеш. А това те кара да се чувстваш като най-големия слон в света!

С очарователната си книга „Малкият Елиът и големият град“ (изд. Прозорец) авторът и илюстратор Майк Кюрито показва на читателите как изглежда животът в един мегаполис от гледната точка на малко същество. А това може да бъде както слонче на сини и розови петна, така и всяко малко дете. Но докато децата обикновено са придружени от някой по-възрастен, който да върши нещата вместо тях, Елиът е сам и не успява да си хване такси или да си купи кексче, защото шофьорите и продавачите не го забелязват. Всичко това става възможно обаче, когато намериш приятел. С общи усилия можете да изпълните дори тези невъзможни мисии.

Историята на Елиът е разказана с малко думи и повече красиви образи. Нежните илюстрации не оставят съмнение у възрастните читатели, че градът на Елиът е Ню Йорк от началото на миналия век, но на малките читатели те просто успяват да предадат атмосферата и усещането да си малка прашинка в огромна и безлична вихрушка. А най-прекрасното от книгата е, че оставя читателите с вярата, че независимо от ръста си, всеки от нас е голям и важен заради тези, които се нуждаят от него и го подкрепят. Или казано с две думи – заради приятелите!

„Малкият Елиът и големият град“ е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2016 в категория „Откриватели“.

Вижте още едно ревю за малкия Елиът.

Автор: Лора Филипова