Истински ден на детските книги – D.E.A.R. Day 2013

Обичам работата си – да чета детски книги, да говоря с децата за тях и да пиша любопитни статии за авторите и героите. Но най-много от всичко обичам книжните партита, на които се запознавам с нови приятели – читатели…

На 12.04.2013 г., навръх D.E.A.R. Day (Ден “Остави Всичко Друго и Чети”) срещнах куп нови приятели от две столични училища, с чиято помощ поставихме заедно края на кампанията “Читателска щафета 3 мини”, честитихме 97-мия рожден ден на авторката Бевърли Клиъри и разнищихме всички любопитни подробности около героите на авторката и книгите й.

Освен това четохме на глас части от новата книга “Хенри и Рибси”, раздадохме щафетническите значки на присъстващите деца, а изд. “Милениум” подари страхотни тениски с лика на героите на всички присъстващи малчугани.

В началото на празненството Николета Руева изтегли и името на щастливеца, който грабва голямата награда в “Читателска щафета 3 мини” – електронен четец за книги Pocketbook Basic и пълен комплект с книги на Бевърли Клиъри, издадени на български език. Името му е Юлиан Ангелов от Силистра. Той е прочел книгите “Хенри и Бийзъс”, “Рамона Смелата” и “Рамона Куимби на 8 г.”. Честито на малкия щафетник!

В края на партито похапнахме сладкиши за здравето на авторката, а присъстващите гласуваха за най-добра рисунка/читателски дневник/макет в импровизираната ни изложба. Всички произведения на участниците ще откриете на страниците на “Читателска щафета 3 мини”, а кой е събрал най-много гласове и ще грабне от нашите лимитирани колекционерски значки с лика на Бийзъс и на Хенри, ще разберем съвсем скоро.

    

    

Освен в Американския център на Столична библиотека, София, научихме, че D.E.A.R. Day са отбелязали и в Детски отдел на РБ “Партений Павлович”, Силистра. Ето и снимки от тяхното книжно парти:

  

Ако не сте успели да присъствате в Американския център на Столична библиотека, не се тревожете: елате на 21.04.2013 г. край езерото “Ариана” в София. От 11 часа ще връчим наградите “Бисерче вълшебно” 2013, а в 11.30 ще изтеглим победителя в “Читателска щафета 3: Силата на СТРОМ”!

Автор: Вал Стоева