И внимавайте с коледните съчинения!

Всички знаем, че един от любимите „подаръци” на учителите е да ни възложат по време на ваканцията да напишем съчинение за празниците. Но това явно не е от вчера. Ще ви преразкажем случката, която Деян Енев описва в „Хора на перото”*, за да имате едно наум…

Въпросната история разказва за младия Йордан Йовков, който през учебната 1898-1899 г. е ученик в VI.„а” клас в Софийска мъжка гимназия. Неговият преподавател по български език – писателят Иван Грозев – им дава за домашно да напишат съчинение на тема „Обичаи при Бъдни вечер”, което да представят още по време на първия час след ваканцията.

Съученикът на Йовков Андрей Сарафов, който е прочел съчинението му, моли учителя да разреши на Йордан да прочете своето.

„Той стана много бледен и зачете: „Бъдни вечер в Котленския и Добруджанския край”… Свърши разказа си, а ние мълчим омаяни от наслада… В това време преподавателят каза: „Я дайте разказа! Той заслужава да бъде прочетен и в другите класове”. След това, като се обърна към нас, добави: „Вие имате в класа бъдещ писател”.

Ако и на вас се падне като тема за съчинение нещо, свързано с коледните празници и мислите, че сте се справили добре, изпратете ни вашия текст, за да го прочетем и публикуваме на сайта в рубриката „Традиции”. Вярваме, че сред вас се крият бъдещите ни писатели!

Съчиненията си изпращайте на адрес editors@detskiknigi.com до 10.01.2015 г. Текстът, който успее да развълнува най-силно нашия екип, ще грабне и награда. Книжна, разбира се!

*Книгата „Хора на перото” от Деян Енев е издадена през 2009 г. от издателство „Сиела”.