Гаданията на Бъдни вечер

Бъдни вечер, както и целият период около зимното слънцестоене, се приема за подходящ за различни гадания. Това време се свързва с раждането на новото слънце, с началото на новата година.

Според древни вярвания, каквото е началото на определен период от време, такъв ще е и целият периодЗатова на Бъдни вечер се извършват много предсказания, които са групирани най-вече около празничната трапеза.

За това какво ще бъде времето през различните месеци на следващата година се гадае с 12 люспи от лук – във всяка поставят сол и я наричат на съответния месец. Ако люспата остане суха, това означава, че нареченият на нея месец също ще е сух и топъл. Месецът, чиято люспа се навлажни, ще бъде дъждовен. Характерът на времето се предсказва и с въглени от огнището, наречени на отделните месеци. Според това дали въгленът изгаря напълно, или не, предсказват добро или лошо ще бъде времето, добра или слаба реколта ще има.

По това как гори бъдникът, се гадае за плодородието през идната година. Ако той гори добре, пръска високо искри и не загасва – това е знак за богата реколта. Ако в “боговицата” (питата) са поставени белези за гадаене, по тях също се предсказва каква ще е съответната стопанска дейност. Ако в парчето хляб се падне сламка, това означава, че много жито ще се ражда.

На Бъдни вечер се гадае и за здраве. Всеки взема по един орех, разчупва го и гледа какъв е отвътре: ако ядката му е здрава – и човекът ще се радва на здраве, но ако е изгнила – лоша болест го чака. Всеки хвърля в горящия огън дрянова пъпка или зърна жито и се вярва, че ако те изпукат и подскочат, човекът ще се радва на добро здраве.

Най-характерни за Бъдни вечер са моминските гадания за предстоящо задомяване. Девойките слагат първата хапка от трапезата под възглавницата си и вярват, че ще сънуват бъдещия си жених.

Още за празничния коледен цикъл ще откриете в раздел „Коледа и Нова година“.

Информацията за традиционните практики и обичаи е подбрана от книгите:

Шарланова, В. “Български традиционни празници и обичаи”, изд. “Ентусиаст”, С., 2010 г.

Колектив, “Календарни празници и обичаи на българите”, Българска енциклопедия – БАН, С. 1998 г.