Хюс Кайер: майсторът на детската гледна точка

Хюс Кайер е роден през 1942 г. и живее в кралство Нидерландия. Има публикувани над 30 детски книги, печелил е редица награди, номиниран е през 2008 г. за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“, а през 2012 г. получава престижната награда АЛМА (Astrid Lindgren Memorial Award) на името на Астрид Линдгрен. Онова, което превръща Кайер в писател, обичан от милиони деца, е умението му да гледа на света през детските очи.

До момента българските читатели могат да се наслаждават на 3 негови произведения – „Заедно завинаги, амин“ (изд. „Ергон“), „Харесва ми на този свят“ (изд. „Ергон“) и „Книгата на всички неща“ (изд. Жанет 45), всички те преведени от Мария Енчева. И ако сме спечелили любопитството ви, ето още малко интересна информация за прочутия нидерландец:

„Погледнеш ли през детските очи, виждаш всичко по един директен, опростен начин и много по-силно те поразява фактът колко абсурдни са нещата и колко странно се държат хората. Ако си представиш какво би било, ако си дете, понякога можеш да си изясниш нещо без да се налага да го опростяваш.“

Хюс Кайер се ражда на 1 август 1942 г. в Амстердам, Холандия. Семейството му е силно религиозно, но самият автор споменава, че не си спомня някога да е вярвал в Бог. Училището не му допада особено и вероятно ще ви се стори странен фактът, че Кайер придобива учителска степен и обучава деца в начален курс в продължение на 6 години, докато не публикува първия си роман Het dochtertje van de wasvrouw през 1973 г. и не се посвещава на писателската кариера.

Първата му детска книга е публикувана през 1975 г. под заглавието Met de poppen gooien. Тя е първата от общо пет книги, издадени в периода 1975 – 1979 г. В тях се проследяват истории от живота на героинята Madelief (на англ. Daisy, на български – Маргарита – б. пр.). Поредицата разкрива приключенията на 9-годишната героиня, която е силен характер и не умее да държи езика си зад зъбите. Първата и четвъртата книги (Krassen in het tafelblad/“Драскотини по масата“) носят на автора престижното литературно отличие „Златен молив“. „Драскотини по масата“ привлича особения интерес както на децата, така и на филмовите режисьори. По нея е създаден игрален филм, който се радва на редица номинации и награди от филмови фестивали.

Големият пробив на Хюс Кайер идва с поредицата от пет книги за Полеке, публикувани в периода 1999 – 2001 г. Тя също е силен характер и в първата книга „Заедно завинаги, амин“ (изд. „Ергон“) героинята разказва от първо лице за някои от проблемите, с които се сблъскват днешните тийнейджъри: етническо напрежение, зависимост от наркотични вещества, нов облик на семейството. Всичко това е част от света, в който живее Полеке и с помощта на автора тя гледа по детски чисто на случващото се, без да изразява съгласие или несъгласие с новите правила на заобикалящата я среда. Книгата носи на автора трето отличие „Златен молив“, а по поредицата е направен телевизионен сериал, който се радва на голям интерес от страна на тийнейджърите. През 2003 г. излиза и игралният филм „Полеке“.

До момента Хюс Кайер има издадени над 30 романа, като предпоследната му книга – The Book of Everything – му носи четвърто отличие „Златен молив“. Така авторът се превръща в единствения четирикратен носител на престижната литературна награда в Холандия. Разбира се, не трябва да се пропускат и двата приза от Немската награда за литература, белгийската награда за детска литература на нидерландски език „Златна сова“, четирите награди „Сребърен молив“ и най-престижното отличие в света на детската литература – наградата АЛМА.

Ако се чудите кое е онова разковниче в творбите на Кайер, което кара читателите на прага на юношеството да го обичат и да го четат с интерес, то вероятно е умението на автора да не размахва пръст и да не поучава. С изключителното си чувство за хумор и безспорно майсторство, той засяга толкова важни теми от живота на тийнейджърите, че се превръща в своеобразен помощник по избистряне на картината и отчитане на всички аспекти от социалния живот на днешната младеж. Хюс Кайер успява да вкара големите проблеми в рамки, поносими за едно дете и благодарение на способността си да гледа през детските очи, той кара читателите да погледнат на предизвикателствата на времето под нов ъгъл, като същевременно не пропуска да засегне и вечните житейски въпроси за любовта, приятелството, толерантността.

Интересен е фактът, че в началото на писателската си кариера Кайер публикува поредица от есета за отношението на обществото спрямо децата. Оказва се, че и днес някои от публикациите, писани през далечната 1980 г., звучат смайващо релевантни, покривайки теми като нетолерантността и фундаментализма. Това уважение към децата и за миг не напуска творчеството на автора и той се стреми да общува с читателите си на равни начала, без да им спестява важните теми, като разчита на тяхната съпричастност и вродена интелигентност. Тънкото чувство за хумор на Хюс Кайер и умението да предлага теми за размисъл, без да назидава, го доближава до творчеството на холандската кралица на детските книги Ани М.Х. Шмит.

Книгата на Хюс Кайер „Харесва ми на този свят“ се издава на български език с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС. Тя е и част от кампанията „Клуб за книжни пътешествия“.

Информацията подбра: Вал Стоева