В търсене на изчезналия герой

Харесахте ли Пърси Джаксън, Анабет, Гроувър и олимпийските богове от поредицата на Рик Риърдън „Пърси Джаксън и боговете на Олимп”? Прииска ли ви се да сте дете на някой бог? А да поживеете в лагера на нечистокръвните и да тръгнете да извършвате подвиг?

Ако отговорите ви са четири пъти „да”, тогава направо разгръщайте „Изчезналият герой” – първата книга от следващата поредица на същия автор „Героите на Олимп”. Тя е точно каквото търсите и Риърдън не е изневерил на  стила си. Отново има напрегнато действие из целите Съединени щати и запознаване с още гръцки богове (Еол, Хиона, Борей), древни чудовища и гиганти. Новият елемент е, че  започваме да научаваме нещичко и за римските богове. Те в общи линии са познатите ни старогръцки, но с нови имена и малко по-различни характери.

Докато търси изчезналия Пърси Джаксън, Анабет успява да спаси от вентите (духовете на бурята) трима нови полубогове: петнайсетгодишния Джейсън, който има амнезия и е син на Юпитер (Зевс в римския си аспект), сиракът Лио – син на Хефест, и Пайпър – затворена тийнейджърка с баща холивудска звезда и изключително убедителен глас т.е. дъщеря на Афродита. И за да се внесе необходимата нотка хумор, отново имаме забавен сатир-пазител – войнствения тренер Хедж.

Всички те се озовават в лагера на нечистокръвните, където от поредното пророчество веднага става ясно, че тримата нови полубогове трябва спешно да се отправят в търсене на отвлечената Хера и да предотвратят надигането на гиганта Порфирион, син на Гея.

Задачата естествено е почти неизпълнима и Джейсън, Лио и Пайпър трябва да проявят изобретателност и да изцедят до капка свръхестествените си умения. Е, някоя и друга помощ от божествените им родители, покровители и роднини също няма да е излишна. Приятелството отново дава безценно предимство, а откровеността може да се окаже животоспасяваща. Така в хода на битките героичната тройка се превръща в сплотен екип.

Цялото приключение е и мъчителен опит за Джейсън да си спомни кой е и защо Хера нарочно е отнела спомените му. Интригата се заплита все повече и с постепенно изплуващите, откъслечни спомени на сина на Юпитер се потвърждава подозрението, че съществуват и римски полубогове и герои. А предвид надигащите се срещу Олимп чудовищни сили, може би е дошло време за сътрудничество с тях?

Но кой е изчезналият герой? Пърси Джаксън. Или това май беше гръцката половина от истината?

Книгата е ударно начало на нова олимпийска поредица и затова въпросите и загадките са повече от дадените отговори. На нас като читатели ни остава само да използваме набраната инерция и да се втурнем към следващи подвизи с героите на Олимп.

Припомняме ви, че „Знакът на Атина“ – третата книга от поредицата „Героите на Олимп” – спечели наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 в категория „Запалени читатели“! Всички книги от поредицата пък участват в инициативата „Приключения с (НЕ)задължителни книги“, за която можете да научите тук.

Автор: Лора Филипова