Фотографска изложба „Денят на будителите през моя обектив“

Вече са ясни победителите от фотоконкурса „Денят на будителите през моя обектив”, който Националният литературен музей организира по повод 1 ноември. Специално жури отличи пет от общо над 250-те изпратени фотографии. Първа награда печели Танина  Костова на 11 г. от Казанлък за фотографията „Килийното училище в Копривщица“. Второто място е за Християна  Димитрова (15 г.) от Сопот за фотографията „В къща музей „Райно Попович“ , Карлово. На трето е фотографията „Женският манастир в Казанлък“ на Кирил Димов (10 г.) от Казанлък.

Изложба с всички фотографии от конкурса ще бъде открита на 1 декември от 11 часа във „Високото пространство“ на ул. „Ангел Кънчев“ 37, ет. 4. в София (къща музей Н.Й. Вапцаров). Тогава на победителите ще бъдат връчени грамоти и награди.

Журито присъди и две специални награди – за колективно участие и за оригинален подход. Носители на първата са Селма Али (14 г.), Назлъ Мехмед (14 г.) и Есин Неджид (11 г.), с ръководител Неджадин Хасан от с. Конево, обл. Кърджали за фотографиите от проведения в училището конкурс за художествено четене в част на Деня на народните будители. Награди за оригинален подход получават Дерйа Шабанова (13 г.) от с. Равно, общ. Кубрат, за колажа „История славянобългарска“, придружен с есе за народните будители, Тея Бонева от с. Енина, обл. Стара Загора, за колажа за Енинския апостол, Кристина Камджалова (15 г.) от Казанлък за фотографията „Културата е жива“.

Дарителите на наградите решиха да обособят отделна категория „Млад изследовател“, в която попадат снимки, придружени с изследователски материал. Отличените проекти са:  

– „Мара Михайлова – будителката на Родопите“ на Раия  Дякова на 16 г. от Кърджали;

– „Проучване за Нанчо Попович“ – Ивайло Ивайлов на 11 г. от Шумен;

– „Проучване за РБ „Стилиян Чилингиров“ – Денис Иванов на 12 г. от Шумен,

– „Проучване за НЧ „Добри Войников – 1856“ – Каан Мехмедов на 12 г. от Шумен;

– „Проучванията за Св. Св. Кирил и Методий, Рада Казалийска и Поп Глигорко“ на Златан Георгиев Чиев на 13 г. от Кърджали; Проучване за Капитан Петко войвода – Георги Ламбов и Емре Мустафа на 13 г. от Кърджали.

Поощрителна награда се дава на младите изследователи от гр. Троян – Тодор Спасов, Радостин Кисьов, Пламен Найденов, Николай Тонев, Дорис Шварц. Поощрителна награда за оригинален творчески подход при използване на съвременни технологии получават Максим Тодоров, Светослав Колев, Румен Ангелов, Диана Циркова на 17 г. от Пловдив и Еми Куртева на 15 г. от Петрич.

В конкурса имаха право да се включат деца от 1 до 12 клас, които трябваше да изпратят не повече от три снимки, свързани с паметта на народните будители – сгради, паметници, музеи, музейни експонати, книги.  Наградите, изцяло от дарения, са предоставени от Национален литературен музей, къща музей „Иван Вазов“ – Сопот, къща музей „Гео Милев“ – Стара Загора, Национален музей на образованието – Габрово, Музей „Пеньо Пенев“ – Димитровград и с любезното спомощестувателство на КПД „Родно Лудогорие“, в лицето на д-р Анатолий Кънев, г-н Пламен Събев, директор на Исторически музей – Попово, Издателска къща „Прозорец“, списание „Фотомания“ и Съюза на българските писатели.

На откриването на изложбата ще бъде присъдена още една награда – Награда на публиката. В следваща публикация очаквайте снимки от събитието, а на страницата ни във фейсбук ще може да разгледате и отличените фотографии.