От приказната лаборатория на Detskiknigi.com: Космическата сова

Дойде ред и на четвъртата приказка, сътворена от отбор Minecraft по време на конференцията DigitalKidZ. Отборът на Вал Стоева се състоеше от Рали (12 г.) – капитан, Мишо, Ники, Боян, Марти и още няколко разказвачи, прескачащи от съседните работилници, за да добавят по 1-2 думи към сюжета. А тя, приказката, бе сътворена с помощта на картите от „Направи си сам приказка“ (изд. „Точица“). Резултатът? Вижте сами:

Имало някога един звяр с пет глави. Първата била с маймунско лице, втората – с рибешко, третата приличала на орел, четвъртата – на човешко зомби. От всичките глави най-нормална била петата, защото била с лице на красиво момиче. Всеки ден звярът ходел на различни места, като криел главите си в торба и оставял на показ само онова лице, което искал да покаже. А ако някой не го харесвал, бивал изяждан от устата, разположена на корема на чудовището. 

Един ден, както чудовището се разхождало по морския бряг (с рибешката глава на показ), то срещнало един войник. Той се връщал от военната база и като видял съществото, му казал:

– Ужааас! Колко си грозен!

Чудовището отвърнало разярено:

– Ще те изям! Но… понеже ми изглеждаш смел, ще ти дам една задача. Ако отидеш до Космоса и ми донесеш Космическата сова, ще ти пощадя живота и ще ти дам три вълшебни монети. А ако не успееш… 

Войникът бил много притеснен, че няма да се справи със задачата и повикал на помощ добрия дух, който живеел в златния пръстен, завещан от баща му. Духът се появил и войникът му се оплакал. Добрият дух му дал една ракета, за да достигне до планетата на Космическата сова и го предупредил единствено да внимава и да не каца на Планетата на котките, защото ще го пленят, ще го затворят в Захарната къща и никога няма да може да се върне у дома. 

Полетял войникът с ракетата, кацнал безпроблемно на планетата на Космическата сова и срещнал един робот. Намерили заедно огромната Космическа сова, но не успели да я пленят, защото тя имала една голяма тайна – имала бебе и го пазела зорко. Но един великан им подшушнал тази тайна и двамата герои успели да пленят бебето сова, а майката дошла с тях на борда на ракетата доброволно. 

Обаче докато се връщали обратно към Земята, им свършило горивото и се наложило да кацнат на Планетата на котките. Там заредили и седнали да хапнат в един ресторант. Войникът, който бил доста развеселен, се похвалил, че са пленили Космическата сова. Котките се опитали да му я откраднат и да го пленят, но се появил духът от пръстена, който спасил войника, совата и робота и така те се прибрали благополучно. 

После приятелите дали Космическата сова на чудовището, но совата го унищожила и изведнъж на негово място останала една красива девойка. Войникът се оженил за нея и всички заживели щастливо.

А после дойде трудната част – в работилницата на Samsung младите приказници трябваше да програмират приказката на Scratch. С тежката задача се зае капитанът на отбора Рали, която успя да претвори историята във видео, макар и да не бе доволна от резултата (перфекционисти са младите хора и това е!):

Ако се чудите как да се забавлявате с децата си, пробвайте с измислянето на приказки, а след това – и програмирането им. За нашия екип преживяването в приказната лаборатория бе изключително забавно и ползотворно. Защото въображението на децата е безгранично, стига да им дадеш шанс да ти покажат!

Не пропускайте да прочетете и приказките за Наобратковците, Магическия свят и Бъркотия.