Еди се учи да лети

Катарина Мацурова спечели екипа ни още с първата си книга, издадена на български език. „Защо не цъфтиш?“ (изд. „Робертино“) е великолепно издание, което ясно демонстрира силата на картинните книги и отликата им с илюстрованите заглавия.

„Еди се учи да лети“ също заслужава да му обърнете внимание. Герой тук е мечето Ърнест – главно действащо лице и в „Защо не цъфтиш?“.

Ърнест решава да научи своя приятел Еди да се държи като истинска птица, което поражда куп забавни ситуации, разказани с помощта на илюстрациите.

„- Защо не летиш? – попита Ърнест приятеля си един ден.

– Защото никой не ме е научил – отговори Еди.“

Мечето се захваща с ентусиазъм със задачата си – най-напред минават теория на летенето, следва нагледна демонстрация на размахване на лапи и криле.

Еди е подложен на тестове, но въпреки правилното изпълнение на всички движенния, той все още не може да полети.

Упоритият Ърнест не се предава и прилага различни тактики, но нито една не сработва. Понякога Еди се забавлява, а друг път – никак. Дори кокилите и търсенето на информация от други птици не подпомага обучението му по летене.

Когато се прибират, уморени от дългото ходене, Ърнест открива какъв е истинският талант на Еди, заради който летенето изобщо не му е нужно.

Но пък… защо да не го научи на нещо друго?

„Еди се учи да лети“ е книга с изключително чувство за хумор и игра с визуалното. Илюстрациите на Мацурова разказват собствена история, в която текстът е просто допълнение. Изчистените картини не натоварват окото, но съдържат детайли, които се откриват при внимателен прочит на изображенията.

Ако сте любители на текста и не обичате да се вглеждате в детайла, вероятно ще поставите изданието в графа „Книги с 2 изречения, в които не виждам особен смисъл„. Но ако сте осъзнали важността на илюстрацията за развитието на визуалната култура при децата и умеете да се наслаждавате чистосърдечно на свежи творби с отлично чувство за хумор и великолепни илюстрации, „Еди се учи да лети“ трябва да е част от библиотеката ви.

Книгата е предназначена за децата от 4 години нагоре, с които можете да изследвате всеки разтвор и да обсъждате видяното.

  • Защо Еди не може да лети? (Защото е щраус, а щраусите не умеят това, но тичат бързо. Те си заравят главата в пясъка и т.н.)
  • Има ли други птици, които не умеят да летят? Защо?
  • Къде живеят пингвините, папагалите и птиците киви?
  • Как са летяли хората едно време? (С балони с горещ въздух; можете дори да разкажете за Дедал и Икар, ако детето ви би схванало този мит.)
  • През какви местности преминават героите, докато се връщат обратно у дома? (На фона се виждат силуети на палма, кактус, широколистно дърво и т.н.)

Изданието е с твърди корици и правоъгълен хоризонтален дизайн, който позволява на илюстрациите да изпъкнат. На места има оформление с балончета тип „комикс“, което подпомага децата да схванат кой говори. Шрифтът е много интересен, макар да не е подходящ за начинаещите читатели. Преводът от английски език е поверен на Радостина Николова.

Катарина Мацурова е създала перфектната книга за четене и учене. Ако трябва да опиша „Еди се учи да лети“ с три думи, то те ще са умна, забавна, картинна.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.