Аз и другите: Ах, колко много моркови / Най-хубавият рожден ден

Специалитет на изд. „Клевър Бук“ е предлагането на книги, които помагат на децата да разбират себе си по-добре. Поредицата „Аз се уча да чета“ пожъна сериозен успех сред слушателите между 5 и 7 г., които дори отличиха „Разхвърляната Мими“ и „Искам, искааам“ в Награда „Бисерче вълшебно“ 2019.

В новата поредица „Аз и другите“ целта отново е същата – да позволи на децата да видят отстрани различни житейски ситуации и да си изградят отговори. Автор и илюстратор на картинните книги е Кейти Хъдсън, преводът е поверен на Виктория Илиева, а форматът на книгите е квадратен и голям.

Ах, колко много моркови

Зайко обожава моркови. Събира ги и ги трупа в къщата си, докато не се оказва, че няма място за самия него.

Той тръгва да си търси ново място за сън и най-напред се натъква на Костенурко. Резултатът не е особено добър. Следващ потърпевш е малкото птиче.

Катеричко и Бобърчо също имат желание да помогнат, но желанието на Зайко да носи запасите си от моркови навсякъде води до катастрофални последици. Причиненото нещастие позволява на зайчето да види до какво води неговата страст и го кара да поеме по нов път, който носи радост не само на него, но и на приятелите му.

„Ах, колко много моркови“ е отлично предложение за децата, които трудно поставят нуждите и интересите на другите наравно със своите собствени. Макар подобна черта да е характерен етап от ранното детство, ако не бъде преодоляна, тя може да превърне детето в егоистичен и безцеремонен възрастен.

Най-хубавият рожден ден

Бобърчо е перфекционист. Внимателно обмисля всяко нещо, с което се захваща, за да си гарантира постигането на отличния резултат, който си представя.

Тортата за рождения му ден се оказва плод на грандиозен план, който Бобърчо споделя с приятелите си. Притеснени дали ще му стигне времето, те се втурват да му помогнат. Добра идея ли е това?

Пред погледа на изумения Бобърчо всичко се обърква: вместо два, Зайко слага двеста моркова, Птичето решава, че „тайната съставка“ са мариновани червейчета, а Костенурко украсява толкова бавно, че цялата глазура се стича.

Ядосан от катастрофалната промяна в перфектния му план, Бобърчо изчаква приятелите си да заспят и започва да готви сам. Резултатът е чудесен, но героят не е щастлив.

Финалът ще трогне мъниците и ще ги убеди, че по-важно е да се забавляваш с приятелите си, отколкото да спазиш перфектния си план и да празнуваш сам.

Книгите от поредицата „Аз и другите“ (изд. „Клевър Бук“) са отлична възможност децата да изследват отстрани ситуации, в които самите те може да са главните герои. Развитието на емоционалната интелигентност е важно, а прочитът на изданията може да помогне на родителите да започнат разговор с децата за различните типове поведение и защо е важно да работим в екип, да споделяме с приятелите си и да сме готови да отстъпваме.

„Ах, колко много моркови“ е подходяща за децата, които проявяват силен авторитаризъм и не са склонни да се съобразяват с другите. Макар подобни реакции да умиляват родителите на бебешоците, ако не се работи върху осмислянето на поведението по деликатен начин, нищо чудно детето да се превърне в малък тиранин. Кейти Хъдсън предлага симпатичен и ненатрапчив начин за разговор с детето – без извеждане на дебело подчертана поука и с много чувство за хумор.

„Най-хубавият рожден ден“ е за мъниците, които са по-неуверени и винаги държат да свършат всичко отлично, за да са спокойни. Като родител на такъв перфекционист, за мен книгата е отлична възможност детето ми да види отстрани своите действия и да се опита да следва по-смело съветите ми, без да страда, че тортата не е перфектна, рисунката не се е получила идеално или играчката е поставена на ново място.

Илюстрациите в книгата са нежни и приятни, големият формат допълнително им позволява да дишат, а кратките текстове превръщат заглавията в перфектно четиво за децата от 3 години нагоре. Бих искала да напиша, че са подходящи и за начинаещи читатели, но шрифтът по-скоро ме възпира. Той обаче няма да създаде никакви трудности на възрастните, които споделят удоволствието от съвместното четене с децата си.

 

 Книгите ще откриете в сайта на издателството и в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да търсим точните книги за Вашето дете.