Дневникът на един дръндьо: ГОРЕЩНИЦИ

Обзалагам се, че сте се запознали с Грег Хефли – главен герой в книгите на Джеф Кини за „Дневникът на един дръндьо“. Ние също сме турбо-мега-яки фенове на Грег и семейството му, затова с огромно удоволствие се разтопихме под лъчите на най-горещите дни в годината, черпейки идеи за лятото от щурите забавления на Грег.

За да изградим представата за перфектно лято, направихме списък с нещата, които никога (ама никога!) родителите не трябва да причиняват на децата си, според рецептата на Грег Хефли:

1. Да участват в клубове, които не ги кефят! Пример: литературният клуб на г-жа Хефли, в който класическите книги не печелят абсолютно никого за каузата на четенето.

2. Да не водят децата си в ужасните мъжки къпални на басейните – стресът е за цял живот!

3. Да не изпращат децата си на почивка със скучни приятелски семейства – купонът на плажа не може да се сравни ПО НИКАКЪВ НАЧИН с досадното киснене в бунгало с безинтересна компания!

4. Да не подаряват на децата си подаръци, които може да използват срещу тях самите – дори и телефон „Калинка“!!!

 

За да разберете по-добре горепосочения списък, ще ви разкажа леко за летните преживелици на дръндьото: перфектната ваканция (според ГРЕГ) е да си стоиш вкъщи и да играеш по цял ден на видеоигри. Това виждане, естествено, не съвпада по никакъв начин с разбиранията на МАЙКА му за чудесно лятно изживяване. И така започват мъките за младежа…

Първо, готиното прекарване с Раули (приятелят на дръндьото) в тузарския клуб с басейн, в който семейството ходи, е помрачено от бруталната сметка за шейкове и разхладителни напитки, натрупана от двете момчета. И каква наглост: не стига, че бащата на Раули плаща сума ти пари за членски внос, а сервитьорите не слагат в коктейлите на Грег чадърчета!

 

За да плати своя дял от сметката, Грег е принуден да измисли някакъв бизнес. ВИП служба по моравите звучи супер добре, стига 1. да можеш да си принтираш повече от една обяви; 2. да не караш клиентите да те возят до обекта; 3. да знаеш как се работи с косачка за трева и 4. да не оставяш островчета от трева заради… Е, ако не ти върви с моравите, винаги можеш да се преквалифицираш във ВИП служба по снегопочистване!

 

Ако смятате, че лятото на Грег върви скучно, сте далеч от истината! Посещението на градския басейн може да направи всяко лято… интригуващо:

„Първото ми преминаване през мъжката съблекалня на градския басейн беше една от най-ужасните случки в живота ми. Направо имам късмет, че не ослепях. Сериозно, не виждам защо нашите си правят труда да ме пазят от фирми на ужасите и подобни глупости, ако ще ме подлагат на хиляда пъти по-лошо нещо.“

В комбинация с почивка на море със семейството на Раули, лятната ваканция е на път да се превърне в ужасно изпитание за героя. Безобразното държание на г-н Джеферсън (бащата на Раули), гарнирано с шантавото куче Сладкиш=Слади, което бащата на Грег довежда вкъщи и литературният клуб на майката Хефли, са в състояние да УНИЩОЖАТ добрите намерения на момчето да…преживее ваканцията. Търпение, Грег, търпение!

–-

Поредицата „Дневникът на един дръндьо“ е сензация: харесва се както на малчуганите заради смешките и комиксовия си стил, така и на възрастните заради твърде познатите неща от техния собствен ученически живот. Невероятното оформление и страхотните рисунки допълват текста по страхотен начин, превръщайки четенето в истинско забавление. И ако смятате, че на всяка страница ще срещнете цинизми, горещо препоръчвам да седнете, да преброите до десет и да изгълтате книгата на един дъх. Гарантирам, че ще забравите всякакво възмущение и предварителна критична нагласа!

Ако пък сте пропуснали първите три книги за Грег Хефли, тук ще откриете повече информация: „Дневникът на един дръндьо“, „Дневникът на един дръндьо: Родрик командори“ и „Дневникът на един дръндьо: чашата преля“.