Детските филми на София Филм Фест 2021

25-ият София Филм Фест ще се състои от две части: същинска и специална. Същинският фестивал е от 11 до 31 март 2021 г. с хибридно издание. Над 70 филма ще бъдат налични на водещата в света на фестивалите онлайн платформа на Фестивал Скоуп/Шифт 72.

Над 129 филма ще бъдат прожектирани в софийските киносалони. Акцентът през март са конкурсните програми, българските игрални и документални премиери, избрани филми от световната фестивална сцена, юбилейни програми, включващи шедьоври от световното кино на гостували в София режисьори.

Традиционните фестивали в Бургас, Пловдив и Варна ще бъдат във втората половина на март.

Специалното издание на 25-ия СФФ е предвидено за средата на септември 2021. Тогава ще бъде показана компактна програма от световни филми, представени от техните автори.

В същинската част на София филм фест 2021 са включени 2 филма за деца:

„Детството на Марта Джейн Канари“ (Франция-Дания, 2019, 88 мин, цветен, анимационен)

Конвой в американския Запад през 1863 г. Марта Джейн трябва да се научи как да се грижи за конете, за да кара семейната каруца. Налага й се да носи панталони и да се подстриже. Силният й характер провокира скандал, който ще я принуди да се изправи срещу опасностите на един необятен и див свят, където всичко е възможно.

Филмът е озвучен на български и е подходящ за деца от 6 до 12 години. Можете да го гледате 21.03 и 27.03 от 11:00 в Дом на киното.

„Легенда за вълците“ (Люксембург-Ирландия-САЩ, 2020, 103’, цветен, анимационен)

Едно магическо приятелство възниква в Ирландия през 17-и век. Младата Робин и нейният баща Бил, който е ловец на вълци, пристигат от Англия, за да прогонят вълците от местната гора. След като й е забранено да напуска града, Робин се промъква, за да проучи омагьосаната гора. Там се запознава с Меб, диво момиче, отгледано от вълци. Чрез тайна трансформация Робин се превръща в създание, което баща й е изпратен да унищожи. Настъпва време за последната битка между глутницата вълци и жителите на града.

Филмът е озвучен на български и е подходящ за деца от 6 до 12 години. Можете да го гледате на 17.03 от 18:30 в Кино „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” (със субтитри на български език) и на 20.03 и 28.03 от 11:00 в Дом на киното.

Официалното откриване на 25-ия София Филм Фест е на 11 март в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев – „Февруари”.

Цялата фестивална програма можете да видите тук.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ MEDIA на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели.