5 книги за смели жени, променили света

8 март обичайно предизвиква полемики и се възприема различно дори сред дамите. Празникът, обикновено замаскиран като Ден на майката, всъщност отбелязва постиженията на редица жени, които са извоювали и собственото си, а и нашето право да се обучаваме, да гласуваме, да шофираме, да работим желаната професия и да следваме целите си.

Според екипа ни Международният ден на жената е повод да срещнем момичетата с книги, които да им вдъхнат увереност, че могат да следват свой собствен житейски път. След 11-те предложения, които събрахме през 2020 г. за вас,  към тях прибавяме още 5 предложения, от които да изберете подходящо заглавие за своето дете.

„20 невероятни момичета, които промениха света“ (изд. „ПАН“) от Розалба Трояно с илюстрации на 5 илюстраторки

Книгата събира историите на 20 момичета и млади жени, които са следвали поривите на сърцата си, положили са много усилия в постигане на целите си и не са се отказали, въпреки собствените си съмнения и скептицизма на околните.

Сред тях, освен постоянното присъствие в такива книги на дами като Фрида Кало, Мария Кюри, Коко Шанел и Ада Лъвлейс, ще срещнете и по-необичайни примери като актрисата и изобретател Хеди Ламар, приматоложката Джейн Гудол, художничката Тамара де Лемпицка или изследователката и илюстраторка Мария Сибила Мериан.

Отличителна черта на книгата е, че историите са разказани от първо лице и включват 1-2 цитата, които описват най-същественото за живота и характера на тези удивителни момичета и жени. Във всеки разказ има малко каре с въпроса „Искаш ли да приличаш на…“, което дава кратък съвет каква трябва да бъде нагласата на момичетата, които искат да постигнат велики неща.

Книгата е подходяща за читатели на възраст над 9 години.

„Битките на жените. 150 години борба за свобода и равенство!“ (изд. „Прозорец“) от Марта Брен и Йени Юрдал

Енциклопедичното издание в комиксов стил разказва съвсем накратко, но увлекателно историята на женското движение и борбата, която са водили жените, за да получат правото да се образоват, да работят, да гласуват и да вземат решения за собственото си тяло.

„До края на 19. век повечето видове образование и професии били недостъпни за жените. Мястото на жената било у дома като съпруга и майка.“

Кннигата маркира важните теми, които родителите биха могли да доразвият и обсъдят с тийнейджърките над 14-годишна възраст. Илюстрациите на Йени Юрдал са изчистени откъм детайли, но и наситени в контрастни цветове, което опростява четенето и възприемането.

 

„Момиче буболече“ (изд. „Дакелче“) от София Спенсър и Маргарет Макнамара

Книгата разказва историята на София, която е обсебена от буболечките още от 2-годишна и мечтае да стане ентомолог. Увлечението й я превръща в жертва на подигравки в училище и София е готова да се откаже от страстта си. Майка й, също смела жена, решава да изпрати писмо до истински учен с молба да окуражи дъщеря й. Историята на София се превръща в сензация и любители на буболечките от цял свят й изпращат окуражителни послания.

Момиче буболече” със сигурност няма да остави безразлични както малките слушатели и читатели, така и възрастните. Изданието наистина показва на децата какво значи “да бъдеш себе си и да следваш мечтите си”. То не заблуждава, че е лесно, но историята на София разкрива ясно, че ако не действаш така, няма как да си удовлетворен.

Подходяща за деца над 5 г.

“Приказки за безстрашни момичета” (изд. „Хермес“) от Анита Ганери и с илюстрации на Хуа Лей

Книгата е в духа на вълната от книги, отбелязали 100-годишнината от получаването на избирателно право от жените във Великобритания през 1918 г. Всички те се опитват, чрез разкази за живота и постиженията на повече или по-малко известни жени, да дадат признание на техния принос в обществото и да вдъхновят момичетата да не си поставят ограничения и да преследват мечтите си.

Анита Ганери стъпва на същата идея, но се обръща към митовете и приказките на различни народи. В резултат на нейната адаптация жените стават главни героини, от чиито умения, усилия, смелост, съобразителност и упорство зависи изходът от затрудненията.

В тези приказки момичетата и жените не са просто награда за най-смелия и находчив момък, а независими личности, които сами решават как да извървят житейския си път.

Подходяща за деца над 6 г.

„Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки“ (изд. „Ракета“) от Деси Нико с илюстрации на Петя Димитрова – leupep

Избираме да завършим този списък с едно българско предложение. „Смели и различни“ залага отново на идеята да разкаже по приказен начин историите на велики българки. Историите са кратички, има информация за датата на раждане и смърт, каре с любопитна информация.

Деси Нико е включила историите на 50 дами. Част от тях са вече познати на читателите, част – не толкова. Техните истории са обособени в десет раздела със заглавия като „Вярвай“, „Пази свободата си“, „Не спирай да учиш“ и др.

След всеки раздел има „Време за игра“, където ще откриете тестове, задачи и предизвикателства.

Книгата е подходяща за читатели над 10 г.

Снимка на корицата: Freepik