Да си припомним „Читателска щафета 4“ с децата от ГПЧЕ – Плевен

„Читателска щафета 4: Ловци на приключения“ беше изключително емоционална за нас кампания. На редакционната поща получихме писмото на Анелия Илиева, класен ръководител на 3 „в“ клас в ГПЧЕ, гр. Плевен, в което тя разказва за участието на нейните третокласници в щафетата. Невъзможно е да не го споделим в рубриката ни „Добри практики“, защото тя и учениците й са активни щафетници още от третото издание на кампанията и работата им е наистина вдъхновяваща. 

„Пише Ви класният ръководител на най-малките щафетници от “Читателска щафета 3”. Днес моите ученици са вече третокласници с читателски предпочитания и опит, които не беше нужно да убеждавам да се включат в “Читателска щафета 4”.

Инициативата е прекрасна, но смисълът й е да служи като подтик за системна работа от страна на учители и родители по насърчаване на четенето. От началото на учебната година ние започнахме читателска игра, чиято продължителност да обхваща цялата учебна година. Книгите и текстовете, които децата трябва да прочетат са само тематично и жанрово ориентирани, което позволява свободата на ученика да направи избор на заглавие. И тъй като нашата игра е доста отворена, книгите от “Читателска щафета 4” без проблем се вписаха в рамките й. Всеки ученик има бланка на играта, в която оцветява полетата на изпълнените задачи. На гърба записва авторите и заглавията. След като прочете книга, получава друга бланка “Представяне на прочетена книга”.

Най-добрите представяния на прочетена книга се четат в часовете по Извънкласно четене. Така учениците обменят информация, стимулира се интереса и се постига ефекта “деца препоръчват на деца”. Всеки може да си направи списък с книги, които би искал да прочете. Паралелно с четенето се развиват и уменията за писане, говорене и слушане, които са базата на функционалната грамотност.

Една от най-интересните инициативи по време на щафетата в нашия клас бе реализирана в рамките на поредица от тренинги за развиване на креативността. На последното занятие на децата бе поставена задача групово да разработят проект за настолна игра по книгите отЧитателска щафета 4″. Ето и идеята на моите ученици:

  • В играта участват 4 играчи и съдия или 4 отбора и съдия;
  • В игралното поле, което те начертаха, участниците се придвижват с хвърляне на зарче и пластмасови капачки (рециклиране). В полето има знаци за въпрос от съдържанието на книга от щафетата. Когато играчът достигне до него, изтегля карта с въпрос и отговаря. Съдията държи лист с отговорите и трябва да потвърди верността на отговора;
  • Ако отговорът е верен, играчът се придвижва три хода напред, ако е грешен – три хода назад;
  • Победителят има право да добави въпрос към играта.

Не мога да не спомена и изключителното признание на работата на екипа на “Детски книги” от страна на самите деца. В края на 2014 година ги помолих да напишат на листчета най-значимото събитие в живота на класа през изтеклата година. Участието в „Читателска щафета 4“ бе поставено на второ място след победата на класа във футболния турнир на училището и то само с един глас по-малко. Резултатите от запитването бяха отразени в нашия вестник “Новини от класната стая”, който е своеобразен дневник на нашия живот.

Краят на щафетата поставихме на 6.02.2015г. със задача всеки да нарисува най-интересния момент от прочетените книги. Подредихме изложба, а щастливите участници, достигнали до финала, получиха значките, сертификатите и програмите.“

Г-жа Илиева с удоволствие споделя и част от богатия си учителски опит за насърчаване на четенето в клас:

„В работата си като учител спазвам два основни принципа – системност и разнообразие или темата за четенето да присъства постоянно и да бъде включена в различни дейности. Голяма част от дейностите планирам още преди началото на учебната година, така че да имам ясна визия какво и кога ще се прави. Не изисквам учениците да се включват задължително и във всичко. Стремя се да “опаковам” примамливо четенето като дейност, да използвам похвати от рекламата, да припиша загадъчност, но и да стимулирам удовлетвореност и усещане за успех.

Една от интересните и харесвани от учениците ми инициативи през тази учебна година са книжните предизвикателства, които изпращам по електронната поща всяка събота. Те са част и от включването ни в инициативата „Бисерче вълшебно“. Към нея сме организирали и класен буккросинг. Децата и аз предоставихме личните си книги, които могат да бъдат заемани за една седмица. Всяка книга има залепено листче, на което читателят оставя името си.“

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.