Загадъчният Ванго между небето и земята

„Посланието попадна в ръцете му, донесено от нематериален полъх.

И го попита точно за онова, което никога не му е давало мира:

„Кой си ти?“.

Тимоте дьо Фомбел е познат на българските читатели с романа си в две части – „Тоби“ и „Тоби. Очите на Елиша“. Историята за миниатюрното човече плени и нашите сърца преди време, карайки ни да тръпнем пред изпитанията, подготвени от съдбата за смелия момък, живеещ на Дървото. Неповторимият стил на автора и интересната гледна точка определено успяват да предизвикат интерес у по-големите читатели. С излизането на българския книжен пазар на новата поредица на автора – „Вангò“, – той успява да поеме по коренно различен път, повеждайки читателя на напрегнато пътешествие в реалния живот.

Действието в произведението „Вангò – книга I.: Между небето и земята“ (изд. „ЕМАС“) се развива в периода между Първата и Втората световни войни. Докато победители и победени разделят Стария континент на части, а обикновените хора се възстановяват от загубите, някъде далеч в Силиция, на Еолийските острови е намерена полумъртва жена, водеща малко момченце. Корабокрушенците предизвикват интереса на местните жители, но за съжаление няма как да задоволят любопитството им – жената с име Мадмоазел не помни нищо, а детето е толкова малко, че дори не може да говори. Двамата непознати са приютени в къщата на Мацета и Вангò Романо неусетно израства на островчето, придружаван от лястовиците и чайките, докато се катери по отвесните скали.

В началото на книгата читателят се среща с почти двайсетгодишния момък, готов да стане свещеник. За нещастие френската полиция се намесва и ритуалът е прекратен. Докато Вангò бяга по стените на Парижката Света Богородица, някой дори се опитва да стреля по него, а хубавицата Етел разпознава убиеца. Мотивите му обаче остават неизвестни. Преследван от закона за твърде неясно престъпление, Вангò ще обиколи Европа в размирните нацистки времена, за да намери покой. По петите му обаче винаги ще го следват комисар Булар, Къртицата и Етел Б. Х. – всеки воден от различни подбуди.

Макар и да си има неприятности, Вангò изобщо не подозира колко голям е истинският му проблем и кой стои зад покушението над него. В опит да разбере повече за себе си, героят ще се изправи пред жената, която го е отгледала, за да ѝ зададе най-важния въпрос – „Кой съм аз?“. В приключението на живота му ще се намеси (за втори път) съдбоносно Цепелинът на Хуго Екенер. Агентите на ГЕСТАПО ще дишат във врата на момчето. Сетанка пък ще се чуди коя е птицата, която се изплъзва непрекъснато от ръцете на баща й, докато младата Етел кръстосва между Шотландия и Франция в спортната си кола „Рейлтън“, а Къртицата живее по покривите на красивия Париж…

„Вангò – книга I.: Между небето и земята“ затвърждава усещанията на читателя за невероятното майсторство на Тимоте дьо Фомбел да създава светове, да ги комбинира и напластява, изграждайки неусетно вихър от емоции, в който героите му се изправят срещу най-големите си страхове и най-сериозните предизвикателства. За разлика от познатия ни до момента герой Тоби, Вангò е човек от плът и кръв, но с необикновена съдба. Прекалено многото неизвестни в живота му ще го подтикнат към дръзки действия, но момчето, свикнало да живее по вертикала, е готово да скочи смело в полет между небето и земята.

Първата любов също е загатната в книгата, предназначена за читателите в предпубертетна и пубертетна възраст, макар и толкова невинно и нежно като листенцата на разцъфваща роза. Дали тя ще оцелее или ще бъде стъпкана от тежкия диктаторски ботуш? Нека Тимоте дьо Фомбел ви разкаже!

Преводът е дело на Златко Стайков, който по мое мнение е уловил и най-незначителния нюанс в многопластовото произведение на френския автор, позволявайки на читателя да полети над покривите на Париж, да навлезе в живота на тайния манастир и да препуска с бясна скорост из Шотландия абсолютно свободно!

Автор: Вал Стоева