Да потегляме с „Полярен експрес“ към магията на Коледа!

Зън-зън-зън…

Чувате ли ги? Звънчетата от шейната на Дядо Коледа известяват настъпването на светлия празник. Тяхната нежна и лека мелодия се носи над света и може да бъде чута само от онези, които вярват в магията на празника!

В навечерието на Бъдни вечер главният герой в книжката „Полярен експрес“ на Крис ван Алсбърг (изд. „Алма“) не може да заспи. Докато се ослушва за тайнствените звънчета от шейната на Дядо Коледа, той чува странен звук – като от влак, паркирал пред дома му. Изненадата на момчето е огромна, щом вижда истински парен локомотив с вагони, очакващи своя пътник.

Водено от своето любопитство, детето се озовава в „Полярен експрес“, който препуска из планини и долини, покрай мрачни гори и лунни върхове, за да достигне до последната си спирка – Северния полюс. Заедно с останалите пътници, които също са деца, момчето се озовава на градския площад. Там е пълно с джуджета, приветстващи не кого да е, а Дядо Коледа. Той пък решава да даде първия си коледен подарък тъкмо на малкия пътник на „Полярен експрес“.

Какво да поиска човек, когато срещне очи в очи Дядо Коледа? Влак, топка, невероятна играчка?

„Знаех, че сега мога да получа всичко, за което някога съм си мечтал. Но онова, което исках най-много, не се криеше в огромния чувал.“

Твърде необичайното желание на момчето е задоволено, но докато пътува по обратния път към дома, детето изгубва специалния дар на Дядо Коледа. Дали празникът му ще е съсипан?

Крис ван Алсбърг изгражда простичка, но изключително трогателна история за вярата на децата в магията на Коледа. Неговите послания, лишени от дидактически наставления, показват по деликатен начин на малките читатели и на техните родители, че всичко е възможно, стига да вярваш. А вратата към детството може да си остане открехната – никой не ни принуждава да я затваряме и е въпрос на личен избор дали звънчетата на Дядо Коледа ще ни се причуват всяка година.

„Полярен експрес“ на Крис ван Алсбърг е една от най-обичаните картинни книги с коледна тематика по света. Написана през 1985 г., тя печели медал „Калдекот“ на следващата година. Включена е в Топ 100 книги, които учителите в САЩ препоръчват на своите възпитаници. Книгата дори вдъхновява създаването на едноименния филм „Полярен експрес“ с режисьор Робърт Земекис и Том Ханкс в главната роля.

Независимо дали сте гледали филма, не пропускайте да прочетете книгата, която изгрява на българския книжен небосклон благодарение на изд. „Алма“. Илюстрациите на Алсбърг, направени с маслени пастели, са толкова живи и впечатляващи, че ще прекарате часове в съзерцание на светлини и сенки.

Преводът на български, дело на Илияна Бенова-Бени, се лее като красива коледна мелодия и ви приканва да поемете на вълнуващо пътешествие с „Полярен експрес“!

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.