Дългоочакваният финал на „Забавното лятно четене“ предстои!

В неделя, 13 септември 2015 г., от 12 часа в книжен център Greenwich в София ще бъдат обявени победителите в голямата кампания на Аz-deteto.bg и Столична библиотека за насърчаване на четенето при децата – „Забавното лятно четене”.  Наградите ще бъдат връчени от д-р Тодор Чобанов, заместник кмет на София, от посланиците на кампанията Силвия Лулчева, Иван Раденков и партньорите на проекта.

Точно преди старта на новата учебната година ще бъдат раздадени призове на най-активните малки читатели в следните категории – „Най-четящо дете“, „Най-четящо училище“, „Най-четящ град“, „Най-активен читател“ (за детето, прочело и отбелязало най-много книги от самото начало на проекта) и „Най-млад читател“ (за дете от 1 клас, което е прочело и отбелязало най-много книги от всички първокласници в цялата страна) и няколко специални награди. Приза за най-четящ град тази година си оспорват пет населени места – Русе, Самоков, Видин, Перник и Габрово.

Кампанията „Забавното лятно четене“ се радва на все по-голямо внимание от страна на младите читатели. Повече от 12 500 са децата, взели участие в нея, а само тази година новите ентусиасти са над 2000. В неделя награди ще получат и победителите в двете възрастови групи (от 6 до 9 г. и от 10 до 14 г.) в конкурса за творческо писане „Моето невероятно лятно приключение”. Конкурсът се провежда за втори път в рамките на кампанията и се радва на нарастващ интерес. Тази година в него се включиха повече от 75 деца. Награждаването в неделя ще се проведе заедно с детския празник „Стара хартия за нова книга”, който ще бъде открит от Йорданка Фандъкова, кмет на София.

“Забавното лятно четене“ е кампания, инициирана от българския детски портал Az-deteto.bg като част от медийна група Investor и Столична библиотека. Инициативата се провежда за пръв път през 2011 г. и основната й цел е да насърчава детското четене, като дава реално измерими резултати. Активната част на кампанията протича през лятната ваканция на учениците в периода между Деня на детето (1 юни) и първия учебен ден (15 септември) и всяка година екип на Az-deteto.bg лично посещава по няколко български града като организира културни мероприятия на място с деца, заедно с представители на общините, заинтересованите страни и културни дейци. Във всеки град се избират посланици на „Забавното лятно четене“, които продължават дейността като мисионери на детското четене. Досега над 70 детски автори, културни дейци и представители на регионалните инспекторати по образованието и общините са приели титлата „посланик на детското четене“ и са поели отговорната задача да разпространяват тази добра кауза. От старта на кампанията през 2011 година досега, участие в нея са взели над 12 500 деца, а прочетените книги са над 137 000. За периода на кампанията през 2015 година те са 9 400, а до момента посетените градове в България са 33.

Тази година „Забавното лятно четене“ 2015 стартира с Национална кръгла маса за детското четене на тема: „Четене с разбиране“, която се състоя на 27 май в детския отдел на Столична библиотека. В кръглата маса взеха участие представители на всички ключови за образователния процес институции и организации: Министерство на образованието и науката, Столичен общински съвет, библиотеки, университети, училища и неправителствени организации от сектора, както писатели, учители и родители. Те обсъдиха какви са съвременните практики и подходи, които да бъдат въведени, така че да се създаде интерес у децата към четенето, което е в основата на грамотността и на изграждането на образователните и комуникационни им умения.

Официалното начало на лятното четене бе поставено в Самоков на 28 май 2015 г. Екипът на медийна група Investor посети лично пет нови регионални града, за да запознае малките читатели с естеството на кампанията и със специалния елекронен читателски дневник, в който могат да отбелязват колко и кои книжки са прочели през лятото. Турнето през 2015 обхвана Самоков, Пловдив, Благоевград, Дупница и Перник. В столицата откриването на „Забавното лятно четене“ се проведе в книжен център Greenwich на 31 май 2015 г. и там децата имаха възможност да се срещнат с някои от националните посланици на кампанията.

Кампанията „Забавното лятно четене” се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела. Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.