Екру Нетсок: Любовната сила на костенурките ала Роалд Дал

На 13 септември всяка година малки и големи любители на шантавите детски истории празнуват Деня на Роалд Дал. Неговите герои са прекрасни, изобретателни или толкова ужасни, че те приковават за часове пред страниците на книгите. Преживелиците на Матилда, Чарли и Уили Уонка, семейство Тъпашки и вещиците са вълнували и ще продължават да очароват поколения малчугани и да ужасяват родителите им. (О, хайде, скъпи възрастни, признайте, че тайничко се радвате на отвратителните номера, които сполетяват отрицателните герои!)

Сред множеството от силни, впечатляващи и отвращаващи герои на Роалд Дал, силата на костенурката Алфи някак остава на заден план. Но пък точно „Костенурке, костенурке“ (изд. „Ентусиаст“) вдъхновява дори пакостниците Майлс и Найлс, че няма как да не отпразнуваме Деня на Роалд Дал с нея.

Господин Хопи е средностатистически пенсионер с две страсти: цветята и съседката му г-жа Силвър. Проблемът е, че любовта, която самотникът изпитва към привлекателната дама от долния етаж, е АБСОЛЮТНА ТАЙНА! Господин Хопи вероятно би умрял, вместо да разкрие чувствата си; съкщевременно е готов да се превърне в костенурката Алфи, която получава цялото внимание на г-жа Силвър – от сутрин до вечер, зиме и лете.

Госпожа Силвър също живее сама – тя е вдовица, работеща на половин ден, чиято единствена радост е малкото костенурче. И както всяка майка желае детето ѝ да расте, така и г-жа Силвър желае Алфи да порасне поне малко. За съжаление той е заковал теглото си на 13 унции и никак, ама никак не проявява склонност към напълняване (явно диетата от марули и зеле върши работа!).

Перфектният план за спечелване на сърцето на г-жа Силвър се появява пред очите на г-н Хопи, когато чува желанието на своята възлюбена да „уголеми“ костенурчето си. Заклинание, написано наопаки, 140 костенурки с тъмна черупка, ръкохватка за костенурки и три месеца по-късно сватбеният марш прозвучава в ушите на влюбения мъж. Как планът проработва и защо госпожа Силвър не разбира нищо, ще ви разкаже Роалд Дал.

Малката книжка се чете изключително бързо и лесно. Богатите илюстрации на Куентин Блейк допълват текста и превръщат „Костенурке, костенурке“ (изд. „Ентусиаст“) в достъпно предизвикателство и за неуверените читатели. Умението на Роалд Дал да направи история от ежедневните теми се проявява с пълна сила в тази книга и затвърждава прозвището му на съвременен приказник № 1. Освен историята на г-н Хопи, в „Костенурке, костенурке“ (изд. „Ентусиаст“) ще откриете любопитни факти за автора, за любимите му празници, за писателските му идеи и как е протичал един от работните му дни.

Не пропускайте да отбележите и Деня на Роалд Дал подобаващо:

Още идеи можете да почерпите от статиите ни от предишни години, които ще откриете тук. Не пропускайте да научите повече за Роалд Дал и Куентин Блейк, научете кои 5 неща не знаете за ГДВ, проверете с коя книга трябва да започнете творчеството на Дал, не пропускайте писмото на Демира до автора и се забавлявайте!

Автор: Вал Стоева