Летящата Божана

Както вече знаете, по случай Международния ден на детската книга, в „Детски книги“ и „Аз чета“ тече Седмицата на детските книги, посветена на произведенията на български автори.

 

 

 

В ден трети от тази специална седмица, ще ви представим модерната приказна история за „Малката Божана в нощта на чудесата“.

Когато разлистих книгата с невероятно оформление, изумителни илюстрации и страхотна хартия, попаднах в света на едно малко момиченце. Момиченце, което не иска да спи нощем, защото трябва, а подобно на Уенди и Питър Пан лети навън, търсейки чудеса.

В забързания си полет, нетърпелива да открие всичко, малката Божана, в компания с малка звездичка за баба й, се среща с чудовището, наречено от възрастните „страх“, открива чухалчетата и прекрасните елфи, притежаващи чудноват предмет с много прозорчета, разказващи различни истории и пренасящи Божана в различни светове.

Срещата й с Бухала ми хареса ужасно. Първо, самата птица бе толкова красиво и достолепно нарисувана, че я съзерцавах прилично дълго. Adore Освен това, Бухалът можеше да превръща листата в бонбони, което си е прекрасно качество. А като го комбинираш със способността му да прави и други магии и добавиш мъдростта му… Ех, защо ли не съм бухал (ама без пуретка!).

Малката Божана не пропуска да посети и спящата си баба, авторката Божана Апостолова, за да й предложи да пощуреят малко. Дали баба й се съгласява? Оставям това на вас!

В заключение мога да кажа, че малката Божана е късметлийка. Любовта на баба й струи от всяка страница на книгата, разпръсвайки се наоколо като виолетов приказен облак, от който всеки момент ще излетят стотици пеперуди, чухалчета и малки дяволити човечета, хванали за ръка сияйни елфи с кошници с бонбони.

Не пропускайте да прочетете и ревютата за „Кралска кръв“ от Юлка и „Зелената Жози“ от Станка Пенчева.

[club]